Patru clujeni confirmați cu coronavirus. Sute de probe din Transilvania așteaptă testarea

by admin

România are în acest moment avem 981 de persoane în izolare la domiciliu și 132 de persoane carantinate instituționalizat.  Sunt patru cazuri confirmate de pacienți din Cluj infectați cu coronavirus.

Trei dintre clujenii diagnosticați cu noul virus sunt internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, unul este la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Timișoara.

„Starea lor este una bună, fără elemente de gravitate. Pe lângă cele patru sancțiuni contravenționale care au fost acordate până în prezent sub forma de 10.000 lei, pentru nerespectarea regimului de izolare la domiciliu, s-a deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute în art.352 Cod Penal, cu privire la zădărnicirea combaterii bolilor, urmând a se face cercetări de autoritatea competentă.  Am decis înființarea unui grup tehnic medical, format din specialiști de renume, profesioniști în domeniul medical, care va avea ca sarcină gestionarea infrastructurii medicale din județul Cluj. Acest grup va fi coordonat de doamna conf.dr. Adela Golea și va fi sub autoritatea directă a  Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, urmând a dispune toate măsurile necesare pentru a operaționala întreaga infrastructură medicală pe care o avem în județul Cluj”, a informat prefectul Mircea Abrudean.

De asemenea, s-a decis ca medicii de familie să primească responsabilitate în plus și să realizeze primul nivel de triaj al pacienților care prezintă orice fel de simptome care pot fi asimilate cu coronavirus. Ei vor fi prima interfață, practic. Oricine are sau prezintă simptome de răceală, tuse, febră, se va adresa în primul rând medicului de familie care va gestiona mai departe relația cu spitalele sau va acorda tratamentul necesar pentru aceste simptome, tocmai pentru a decongestiona activitatea infrastructurii medicale din Cluj.

„La nivelul  Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, unde se desfășoară în acest moment toată procedura de testare, pentru  toată regiunea, capacitatea maximă de testare este în continuare de 70 de probe pe zi, în condițiile în care avem sute de probe care așteaptă să intre în testare din toată Transilvania”, a atras atenția prefectul Clujului.

S-au identificat mai multe aparate care pot prelua testarea, ele sunt în proces de validare. Sunt proceduri foarte stricte privind optimizarea lor, urmând ca în cel mai scurt timp să fie operaționale și să poată crește numărul de testare până la peste 500 de probe pe zi. sunt așteptate kiturile pentru aparate, pentru că sunt diferite în funcție de modelul fiecăruia. La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase urmează să ajungă încă 1.500 de kituri de testare pentru aparatul pe care îl au în dotare.

Capacitatea de terapie intensivă de la nivelul juduțului Cluj în prezent este de 200 de paturi ATI și 100 de ventilatoare. Au fost comandate de către Spitalul Clinic Județean de Urgență încă 21 de paturi ATI, complet dotate, inclusiv cu unități de ventilare. Au fost montate 5 corturi de triaj la intrarea în Unitatea de Primire Urgențe, la Spitalul Clujana, la Institutul de Oncologie, la Spitalul Clinic de Copii și la Spitalul de Pneumoftiziologie, cu scopul de a tria pacienții  și de a-i dirija  către alte unități spitalicești inferioare, pentru a nu congestiona inutil activitatea acestora.

Vreau să aduc la cunoștința tuturor, câteva elemente importante pentru următoarea perioadă. După cum știți, toate persoanele care vin din Italia, care a fost declarată zonă roșie, intră automat în carantină instituționalizată. Asta presupune că sunt chestionați, evaluați și transportați către locațiile de carantină de pe raza județului Cluj, urmând să le fie prelevate probe care vor fi testate la aparatele de testare pe care le vom avea la dispoziție. 

Începând cu de luni, 15 martie, ora 21, toți cetățenii care vin  din țările cu peste 500 de cazuri confirmate de COVID-19, intră automat în izolare la domiciliu. Lista acestor țări poate fi consultată pe site-ul Institutului de Sănătate Publică, este o listă actualizată în permanență. În acest moment vorbim de următoarele țări: Austria, Belgia, Danemarca, Elveția, Franța, Japonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Spania, Statele Unite ale Americii și Suedia. Toate persoanele care vin din aceste țări, vor intra direct în izolare la domiciliu, timp de 14 zile. 

„De aceea, este foarte important mesajul pe care vreau să-l transmit tuturor cetățenilor din jud. Cluj, pentru următoarea perioadă. Vă rog foarte mult, să vă anunțați de acest lucru rudele, prietenii, cunoștințele, care intenționează să vină de sărbători acasă:  nu vor petrece sărbătorile în condiții normale, vor sta în izolare la domiciliu împreună cu familia, pentru că automat și familia va intra în izolare la domiciliu, sau în carantină în locații special amenajate (dacă vin din Italia). Rugămintea mea este să vă îndrumați cunoștințele și rudele să nu vină acasă de sărbători, pentru că nu vor petrece sărbătorile așa cum se cuvine”, recomandă Mircea Abrudean.

La nivelul Instituției Prefectului- Județul Cluj, la cele doua servicii comunitare gestionate în mod direct, s-au luat următoarele măsuri: la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, s-a decis suspendarea activității de examinare la nivel național (proba teoretică și practică) pentru o perioada de 30 de zile, începând cu data de 17 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației actuale. Activitatea de înmatriculare a vehiculelor funcționează exclusiv pe baza programărilor online. 

La Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte, activitatea de preluare a cererilor pentru eliberarea pașapoartelor simple electronice, inclusiv temporare, se va realiza numai pentru persoane care prezintă documente din care rezultă necesitatea unor călătorii care se vor efectua în cel mult 30 de zile de la momentul înregistrării cererii, exclusiv în baza programărilor online.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza