Pasiunea pentru bucătăria raw vegană, transformată într-un stil de viaţă

by admin

Raw veganismul este unul dintre trendurile pe care le abordează ca stil de alimentaţie, dar şi de viaţă, tot mai multe persoane. Conceptul presupune ca toate alimentele consumate sunt vegetale şi neprocesate termic. Una dintre adeptele acestei alimentaţii este şi Teodora Czentye, artist plastic si bucătar vegan.

Povestea ei în bucătăria vegană începea acum 10 ani, la Londra. Era deja pasionată de bucătărie si înainte, deși a absolvit facultatea de arte plastice, de aceea creativitatea nu a fost o problemă. În plus, avea o nouă provocare în față: preparate vegane, dar și gustoase!  „Londra fiind mult mai avansată în ce priveşte cultura, mişcarea vegană, am avut de unde să mă inspir. Festivale vegane, supermarketuri dedicate exclusiv veganilor, cu toate ingredientele ce ţi le puteai dori. Toate restaurantele aveau şi meniu generos vegan, deci mă simţeam ca un artist cu pânza şi culorile pregatite”, menţionează Teodora.

Ajunsă în România 4 ani mai târziu, când mişcarea vegană era aici doar la început, Teodora a decis că poate fi de folos când a văzut că lumea se chinuie să mănânce fără gust doar de dragul sănătăţii! Astfel a început cursurile de gătit vegan, raw vegan, pâine şi patisserie fără gluten în Oradea şi în câţiva ani a ajuns să se extindă.

Ţine cursuri deja de 6 ani şi reuşeşte să inspire o mulţime de oameni în arta gătitului. „Cursurile se adresează oricui doreşte să îşi îmbunătăţească alimentaţia cu reţete sănătoase, dar şi gustoase şi rapide. Majoritatea cursanţilor nu sunt vegani, dar doresc să înveţe reţete sănătoase. Alţii sunt vegani şi nu mai ştiu ce să gătească, iar la curs găsesc multă inspiraţie. Felul meu de a preda nu constă în reţete, ci în învăţarea principiilor care stau în spatele reţetelor, astfel că se deblochează creativitatea şi curajul de a încerca si crea reţete noi”, afirmă adepta raw veganismului.

În acest an, Teodora împreună cu soţul său, psihologul Attila Czentye, au hotărât să desfăşoare şi tabere regulate de gătit vegan şi fără gluten. Pentru a adăuga şi mediul relaxant gătitului, taberele vor avea o abordare holistică. Acestea vor conţine: curs de gătit vegan şi raw vegan, terapie de grup şi personală, masaj, spa, sesiuni de nutriţie susţinute de specialişti, prepararea propriilor loţiuni de corp sau tonice pentru imunitate, drumeţii, meditaţii, terapie prin artă. Tematicile taberelor vor fi diferite si se vor adresa mai multor categorii de persoane.

„Cel mai mult ne dorim, ca şi familie, să transmitem oamenilor că nu sunt singuri, că cineva le poate fi alături prin orice ar trece (mai ales în cancer) şi că există instrumente prin care işi pot face viaţa mai frumoasă, iar noi suntem acolo să îi ajutăm cu tot ce ştim noi mai bine. Evenimentele se vor desfăşura atât fizic cât şi online, în funcţie de circumstanţele actuale”, menţionează Teodora.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza