Paradoxul imobiliar din Cluj: studenții încep cursurile online, dar cererea de chirii a explodat

by Cristina Mihaila

Deși părea că va fi un an dezastruos pentru proprietarii de apartamente din Cluj, pe măsură ce se apropie începutul anului universitar, lucrurile iau o întosătură neașteptată. Deși multe facultăți încep cursurile doar online sau în sistem hibrid, studenții sunt hotărâți să se întoarcă la Cluj, fie pentru a fi pregătiți în cazul în care trebuie să se prezinte și fizic la cursuri, fie pentru a-și căuta un job.

Problema lor principală în acest moment este cazarea. În condițiile în care numărul locurilor din cămine, și așa insuficient, a scăzut drastic anul acesta – pentru a putea fi respectate regulile de igienă și distanțare – salvarea tinerilor e… chiria. Doar la UBB numărul locurilor din cămine a scăzut de la 6.500, câte erau anul trecut, la 1.800, iar la USAMV numărul acestora a fost redus cu aproape o treime.

Adriana, de exemplu, a revenit de curând din Republica Moldova pentru a-şi căuta un job, chiar dacă facultatea începe deocamdată doar online. „Am fost nevoită, la fel ca majoritatea studenţilor, să merg acasă după izbucnirea pandemiei. Am stat 6 luni acasă, dar am realizat că viaţa continuă şi că este timpul să revin la activităţile mele normale și în acest moment sunt în căutarea unui loc de muncă. Nu primim locuri în cămin, așa că am început să caut o chirie, pe care, cel mai probabil o voi împărţi cu cineva, altfel nu îmi permit”, spune studenta.

Și Anca, din Bistriţa, e în aceeași situație. ”Am găsit chirie şi stau împreună cu trei prietene de la facultate. Toate am vrea loc în cămin, dar asta este, trebuie să ne adaptăm. Sper să găsesc și un job între timp, ca să mă pot întreține”, spune ea.

Cererea extrem de mare face ca în continuare prețul unei chirii în Cluj-Napoca să rămână ridicat. „Chiar dacă orele se vor desfăşura online, cam 90% dintre studenți se întorc la Cluj, gândindu-se că poate îşi găsesc un job, reiau legăturile cu prietenii, cu colegii. Cei care nu au primit loc în cămin s-au împrietenit şi vor sta câte doi, trei într-un apartament. Proprietarii au înțeles totuși situația și în unele cazuri au mai lăsat din preț, în medie cam cu 50 de euro”, spune Vlad Nistor, agent imobiliar.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza