(P) Cele mai populare 6 tipuri de vin pe care trebuie să le cunoști

by Oana Spiru

Cum sună următorul scenariu? Ajungi acasă obosit de la birou și îți prepari cina. O friptură rapidă, condimentată cu plantele aromatice preferate și, nu în ultimul rând, un pahar de vin care să o însoțească perfect. Sigur deja îți lasă gura apă. Dar, cum faci să alegi tipul de băutură potrivit pentru masa ta de seară? Sau poate vrei doar să alegi un sortiment cu care să-ți impresionezi jumătatea la aniversarea căsătoriei. Sunt atâtea denumiri pe piață încât în capul tău este o mare confuzie. Și e de înțeles.

Dacă ești nou în lumea aceasta și nu ai nici pe departe calitățile unui somelier, încercarea celor mai populare tipuri este un loc bun pentru a începe. Când nu ești sigur ce tipuri îți plac, ar trebui să încerci o varietate mai mare pentru a descoperi ușor ușor diferențele fine dintre ele. Oricine poate găsi vinul perfect pentru el însuși – cu atât de multe tipuri diferite disponibile pe piață, cu caracteristici și arome unice, cu siguranță există unul care să-ți satisfacă și ție gusturile.

Informațiile de mai jos ar trebui să te ajute să îți dai seama ce tipuri de vin îți plac cel mai mult. Iată cele mai populare 6 tipuri pe care le poți întâlni la cramă sau în rafturile magazinelor fizice sau online.

#1. Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon este un soi roșu puternic. Este cel mai popular soi din lume. Dacă ai un palat exigent, vei simți în primul rând gustul de cireșe negre și coacăze negre. Cabernet Sauvignon se asortează excelent cu o bucată de carne de vită, miel, afumături și brânză tare.

#2. Merlot

Merlot este similar cu Cabernet Sauvignon, dar are propria sa aromă unică. Nu este la fel de corpolent ca Cabernet Sauvignon, dar are o greutate medie. Are o combinație de arome care s-ar putea să nu crezi că merg împreună, dar se îmbină minunat. Vei simți predominant gustul de fructe roșii, dar și eucalipt, mentă și ienupăr. Merlot se asortează excelent cu friptură, nuci, roșii și chiar și unele deserturi.

#3. Pinot Noir

Acest vin roșu cu corp mediu are gustul mai multor arome roșii – fructe roșii, flori roșii și legume roșii. Poți simți aroma de fructe roșii precum cireșe și merișor, trandafir, sfeclă și rubarbă. Dacă ești în căutarea unor alimente care să se asorteze bine cu acest tip, asigură-te că îl însoțești cu carne de pui, porc, vițel, rață sau mezeluri. Încearcă un fel de mâncare care conține și sosuri de smântână sau brânză moale.

#4. Chardonnay

Chardonnay este un soi alb uscat, cu corp mediu spre ușor. Are arome de lămâie, pară, măr, banană, ananas, scorțișoară și caramel. Gustul de tartă cu doar o notă de dulce face ca acest vin să fie extrem de popular. Chardonnay se asortează foarte bine cu crustacee, în special homar și crab, precum și pui, carne de porc, ciuperci, sosuri de smântână și tipuri de brânză moale și mijlocie.

#5. Riesling

Riesling este un tip alb cu un corp mai lejer. De obicei, este atât dulce, cât și uscat. Rieslingul tinde să fie o băutură pe care fie o iubești, fie o urăști. Gustul este alcătuit în principal din arome de citrice, piersici și nectarine, dar are și note de arome florale și de plante. Asortează-l cu un fel de mâncare de pui, porc, rață, curcan sau carne curată. De asemenea, are un gust grozav alături de un fondue de brânză.

#6. Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc este un soi alb uscat, cu corp ușor până la mediu. Cea mai puternică aromă generală a acestui tip este cea de citrice, dar combină mai multe arome unice diferite – grapefruit, miere, fructul pasiunii și kiwi. Există, de asemenea, un ușor gust de ierburi, precum menta. Sauvignon Blanc se potrivește excelent cu pește, pui, porc, vițel, brânză de capră și gruyere.

Pentru început, aceste varietăți de vin sunt suficiente pentru a asigura o cină reușită, cu o băutură aromată și sănătoasă. Dacă vrei ceva mai tare, poți pune pe masă și o sticlă de coniac.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza