Operație în premieră națională realizată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj

by admin

O nouă intervenție minim invazivă a fost realizată, în premieră națională, în Laboratorul de Radiologie al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj. O echipă pluridisciplinară formată din specialiști în radiologie intervențională, urologi, nefrologi și de terapie intensivă au salvat viața unui bărbat în vârstă de 73 ani, confirmat bioptic cu o formațiune tumorală malignă la singurul rinichi pe care îl mai avea.

Echipa coordonată de dr. Dan Duma, medic specializat în radiologie intervențională,  a reușit tratarea minim invazivă a leziunii tumorale utilizând crioablația sub ghidaj CT, procedură care se aplică în străinătate de mai multă vreme, dar care în țara noastră se află încă la început de drum. Această manoperă medicală a constat în introducerea unui cateter tranacutanat, conectat la o sursă de frig asigurată de aparatul de crioablație (o sferă de gheață obținută prin expunerea azotului în apă), în scopul înghețării  țesutului tumoral. 

Toată intervenția a durat mai puțin de o oră. Evoluția postoperatorie a pacientului a fost foarte bună, acesta fiind externat a doua zi. În lipsa acestei soluții terapeutice pacientul risca să intre în insuficiență renală cronica și să facă dializă pentru tot restul vieții, în condițiile în care o intervenție chirurgicală clasică ar fi fost mult mai greu de realizat.

„Această intervenție a fost prima care a utilizat aparatul performant de crioablație, intrat recent în dotarea SCJU Cluj, singurul aparat de acest tip aflat în dotarea unui spital public din România. Prin utilizarea aparatului se oferă o alternativă viabilă intervenției chirurgicale, cu risc scăzut de recidivă în cazul formațiunilor tumorale, având avantajul unei recuperări rapide a pacientului și costuri reduse de spitalizare”, a declarat managerul SCJU Cluj, prof.dr. Claudia Gherman.

Te-ar putea interesa si

2 comentarii

Operație în premieră națională realizată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj – Revista Presei 04/05/2023 - 16:27

[…] post Operație în premieră națională realizată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj appeared first on Stiri de Cluj – Servus […]

Raspunde

Comenteaza