Oliver Schmitt, (Universitatea din Viena):” Veto-ul Austriei pentru aderarea României la Schengen a fost o tâmpenie politică”

by Christian Suciu

Profesorul de istorie Oliver Schmit al Universității din Viena a transmis în cadrul unei intervenții pentru emisiunea Prima News cu Ciprian Aron că votul negativ al Ministrului de Interne al Austriei în ce privește aderarea României la Spațiul Schengen a fost o ”tâmpenie politică” la care conservatorii au recurs pentru alegerile regionale însă majoritatea clasei politice și presei austrice nu au fost de acord cu votul Ministrului Karner.

”Miza acelui vot au fost alegerile regionale in provincia austriei de jos, care este centrul politic al partidului conservator. Conservatorilor le era frica de extrema dreapta iar extrema dreapta a castigat aceste alegeri si de aceea au crezut ca acest joc politic cu intrarea Romaniei in Schengen ar putea sa ajute. S-au înșelat iar in același timp au ruinat relațiile cu Romania, au contribuit la crearea unui curent anti-austriac si anti-european. A fost pur si simplu o tâmpenie politică și trebuie să spun pentru toți românii care nu urmăresc presa austriacă faptul că niciun ziarist sau intelectual austriac nu a susținut votul cancelarului iar majoritatea clasei politice a fost împotriva acestei decizii.

Pe de-o alta parte, extrema dreapta a câștigat aceste alegeri iar conservatorii sunt acum puși la zid și trebuie sa reacționeze. Cred ca intrarea României in Spațiul Schengen poate în continure să fie un argument pentru recâștigarea acestor voturi pierdute și asta este o greșeală.

În Romania se vorbește despre o politica neo-imperială a Austriei însă de fapt, majoritatea cetățenilor austrieci sunt foarte provinciali și această decizie izvorăște dintr-un provincialism exagerat fiindcă acest ministru habar nu avea de consecințele internaționale deoarece s-a concentrat strict asupra acestei provincii iar astfel s-a produs o situație nefericită pentru ambele părți. Mulți romani trăiesc., locuiesc și muncesc bine in Austria și este responsabilitatea acestui ministru și a celor implicați în acest proces să rezolve cat mai repede aceasta situație nefericită.” a declarat în cadrul emisiunii Prima News cu Ciprian Aron, profesorul Universității din Viena, Oliver Schmitt.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza