O școală reală într-o lume virtuală!

by admin

„Școala online nu se face pentru copii, se face de profesori pentru autorități, pentru directori, pentru cei de la Inspectoratul Școlar să le arate că se lucrează”, a fost destăinuirea sinceră și mâhnită pe care mi-a făcut-o un părinte. Iritarea omului vine din faptul că aparentele cursuri online sunt de fapt o poleială a unui metal lipsit de valoare, în care niște dascăli speriați vor să prezinte o stare de fapt mincinoasă. De astă dată nu mai e televizorul, e calculatorul, cu care am adormit poporul.

Schimbarea platformelor suport pe care se țin orele, funcționarea lor defectuoasă, absența conexiunii reale și imediate dintre dascăl și elev din motive tehnice fac din cursurile online un fâs. Cel puțin, așa mi s-a relatat. Și cred lucrul ăsta, pentru că problemele mi le-au invocat mai mulți părinți. Unul din ei îmi ilustra hilarul orei de limbă străină pentru o clasă din ciclul primar. După ce profesoara le-a perorat minute în șir micuților în limba lui Shakespeare predarea lecției, la final le-a cerut ca neclaritățile să îi fie transmise în scris dar în limba străină studiată. Și aici vorbim de copii de 8-9 ani. E suprarealistă imaginea. E Kusturica.

„Jobul nostru acum e școala copiilor noștri. Dacă unul din părinți nu ar sta să își supravegheze copiii, în special pe cei din primele clase, dar chiar și pe cei din gimnaziu, ei nu ar înțelege nimic. Suntem obligați să rămânem și să învățăm cu ei ca să le putem explica. Asta e școală?”, m-a întrebat părintele cu pricina. Eu nu am răspuns, pot scrie doar acest text, gândindu-mă că relatez situația unor copii și părinți dintr-un oraș cum e Clujul dar oare ce o fi în școala de la sat unde nu există online? Nici pentru profesorii și învățătorii din generațiile mai înaintate, probabil, nu e tocmai ușor să se manifeste plenar cu tehnica pe care nu o stăpânesc.

O fi bine, o fi rău? E momentul ca și dascălii să iasă din cușca lor și să spună adevărul despre eficiența acestor cursuri online. La fel directorii de școală, la fel inspectorii. Mulți din ei sunt părinți.

Altfel e Matrix. Toată lumea zâmbește în lumea care virtual arată bine dar în realitate nu se face școală!

Te-ar putea interesa si

Comenteaza