O carte veche de peste 200 de ani, furată din Biblioteca Academiei, a fost recuperată de polițiștii clujeni

by admin

O carte veche de peste două secole, sustrasă din incinta filialei clujene a Bibliotecii Academiei Române, a fost recuperată de polițiștii români, în cooperare cu colegii lor maghiari. Oamenii legii s-au sesizat din oficiu anul trecut, în luna octombrie, după ce din biblioteca Academiei, a dispărut volumul „Hunnias, vagy Magyar Hunyadi, az az Ama` hires Magyar Vezel Hunzadi Janos, eletenek egygy resze, mellyet a` Virgilius` Eneisse` formajaba ontve, negy soru Magyar Strofakkal” a autorului Horvath Adam. Lucrarea a fost editată la Gyor în anul 1787.

Ulterior, cartea de patrimoniu a fost scoasă la licitație pe un site de profil maghiar, iar în urma probatoriului administrat a fost emis un ordin european de anchetă, de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

„Astfel, prin intermediul cooperării internaţionale, organele judiciare din cadrul Poliţiei Budapesta au reuşit indisponibilizarea cărţii, care se afla la o casă de licitaţii din Budapesta. În cursul lunii iunie, Inspectoratul de Poliţie al Budapestei a ridicat sechestrul asupra bunului cultural, astfel că, în luna august, Biblioteca Academiei Române a emis o împuternicire a poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, în vederea ridicării cărţii de la autorităţile judiciare maghiare”, arată reprezentanții IPJ Cluj.

Cartea a fost adusă în România la începutul acestei săptămâni și a fost predată reprezentanţilor Bibliotecii Academiei Române. Polițiștii desfășoară în continuare activităţi investigativ-operative, în vederea identificării autorilor furtului.

Te-ar putea interesa si

3 comentarii

Toby 19/08/2020 - 00:37

Românii își vând tot, cultura, tradiții, economie, curând nu vor mai avea nimic. Aceasta carte e o picătură într-un ocean

Raspunde
Ann 19/08/2020 - 09:37

Ai vrut sa spui fura tot si o vand si pe mama lor. Oricum, laudabil ca se mai recupereaza obiecte de patrimoniu

Raspunde
Sándor 25/08/2020 - 12:36

Toby—– romani nu au legatura cu Kolozsvár, romanii au fost adusi din tara romaneasca si moldova , si se vede balcanizarea lui Kolozsvár

Raspunde

Comenteaza