Nu scăpăm de caniculă. O nouă avertizare de cod galben pentru județul Cluj

by admin

Clujul nu scapă de caniculă. Meteorologii au anunțat că valul de căldură și disconfortul termic vor persista în toate regiunile țării, fiind emise un cod galben și unul portocaliu, ambele valabile până marți.

Codul galben vizează zonele de câmpie și de podiș, inclusiv județul Cluj. Potrivit avertizării, valul de căldură se va menţine în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie şi de podiş, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 36 de grade, iar cele minime între 17 şi 20 de grade.

Pentru luni și marți a fost emis un cod portocaliu valabil pentru zonele joase din vestul şi nord-vestul ţării. Aici valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile (diurne şi nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36-38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18-22 de grade şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

De asemenea, Clujul se va afla duminică după-amiaza sub o avertizare meteo de instabilitate atmosferică. În intervalul menţionat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în zonele de deal şi munte, precum şi în Transilvania şi local în Oltenia, Moldova şi nord-vestul Munteniei. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 25-35 l/mp, au anunțat meteorologii.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza