„Nu putem ajuta pe oricine, dar oricine poate ajuta pe cineva”. Povestea ONG-ului „Alături de oameni”

by admin

În perioada sărbătorilor, dar şi nu numai, gândurile şi o mică susţinere financiară pleacă către oamenii nevoiaşi, care au nevoie de orice ajutor, oricât de mic ar fi acesta. Unul dintre cei care fac astfel de gesturi frumoase pentru semenii săi mai puțini norocoși este Alexandru Brad, cel care a înfiinţat ONG-ul „Alături de oameni Cluj”.

Alexandru Brad este crainic la radio, comentator al meciurilor de fotbal, voluntar în Beard Brothers şi şef de departament într-o firmă de IT. Pe lângă toate aceste activități, după 6 ani de voluntariat, a hotărât să îşi creeze propriul ONG, prin care să dea o mână de ajutor oamenilor mai puţini fericiţi. „Stăm bine bine şi relativ uşor pentru că ne împărţim foarte bine sarcinile cu celălalt coleg din ONG şi nu ne supraaglomerăm”, confirmă Alexandru.

Alexandru spune că voluntariatul i-a schimbat viaţa. „După ce am reuşit să depăşesc anumite praguri psihologice, să văd altfel, de la cerşetorul care stă pe stradă cu mâna întinsă până la omul care are nevoie mare de ajutor şi tace, mie mi-a schimbat radical viaţa. E total o altă lume decât cea pe care o percepem noi din exterior. Reuşeşti să depăşeşti cel mai important prag psihologic şi să dai din banii tăi fără să aştepţi ceva înapoi”, a explicat Alexandru.

„Alături de oameni Cluj” a fost înfiinţat acum 3 ani. De atunci, prin intermediul acestei asociații, au fost derulate mai multe campanii de Crăciun, de Paşti, de începutul şcolii. „Ceea ce facem noi diferit de celelalte ONG-uri e că verificăm extraordinar de bine cazurile. Nu susţinem cazuri care se bazează pe cerşetorie. Din perspectiva mea, dacă ai posibilitatea să lucrezi şi nu vrei, nu ai o problemă financiară”, a spus Alexandru.

„Avem o casă de copii cu care colaborăm şi ducem copiilor una alta. De la începutul pandemiei am dus vreo 35 de laptopuri în diferite zone din judeţul Clujului şi nu numai. Am făcut 3 laboratoare de informatică cu câte 10 PC-uri. Am ajutat în stare de urgenţă cu alimente extraordinar de mulţi oameni. Şi mergem pe considerentul că ce ne cumpărăm nouă, pentru casă, cumpărăm şi pentru oamenii care o să beneficieze de ajutoare. Nu facem vreo diferenţiere între pachetele noastre şi pachetele oamenilor pe care îi ajutăm. Ceea ce încercăm să nu facem, e să nu ajutăm oamenii doar de sărbători”, a mai adăugat Alexandru.

Campanie de renovare a 5 saloane dintr-un spital din Năsăud

Cel mai mare proiect al „Alături de oameni Cluj” urmăreșt renovarea a 5 saloane ale secției de Pediatrie a Spitalului Orășenesc „George Trifan” din Năsăud. În acest caz a fost începută deja renovarea secţiei de pediatrie.

„Avem deja un 30% din picturi definitivate. Am găsit un pictor absolut fenomenal. O să ducem câte un laptop în fiecare salon; o să amenajăm un loc de joacă, cu mobilier, cu televizor, cărţi; o să ducem câte un frigider în fiecare salon; televizoare cu suport în fiecare cameră; jaluzele la toate geamurile. În final va fi foarte fain”, a detaliat Alexandru.

Cât sunt de receptivi oamenii la campaniile de donare

Din păcate, oamenii sunt sceptici când e vorba de donaţii şi nu prea au încredere în astfel de ONG-uri. De acest fapt s-au convins şi voluntarii de la „Alături de oameni Cluj”. „La voluntariat sunt destul de receptivi, mai ales сă sunt oameni cu care am mai colaborat înainte. Dar la donat stăm foarte foarte slab. În mare parte, banii vin fie de la noi, fie de la cunoscuţi, apropiaţi de-ai noştri care fac donaţii. Suntem totdeauna la limită. Şi acuma încercăm de două săptămâni să strângem bani. Proiectul este preconizat la 25 mii de lei şi nu ştiu dacă din donaţii am strâns vreo 2 mii de lei”, a spus Alexandru.

La momentul actual, cei de la „Alături de oameni Cluj” au în derulare două campanii, la care poate contribui fiecare dintre noi. Una dintre ele se referă la donarea unor cadouri copiilor nevoiași din Ticu, județul Cluj. Cealaltă campania urmărește renovarea a 5 saloane din Secţia de Pediatrie a Spitalului Oraşenesc George Trifan din Năsăud.

Doritorii pot sprijini acțiunile asociației prin donații în conturile:

  • În lei- RO22BTRLRONCRT0532143201
  • În euro – RO22BTRLEURCRT0532143201
  • Beneficiar: ADOCJ (Alături de oameni Cluj nu e acceptat în toate cazurile).

Te-ar putea interesa si

Comenteaza