OFICIAL! Clujul a devenit primul oraş din România care are propriul regulament pentru trotinetele electrice

by admin

UPDATE: Un nou regulament privind închirierea trotinetelor electrice a fost adoptat la Cluj-Napoca. Este primul astfel de regulament implementat în România, după ce mai multe plângeri au fost formulate de cetăţenii nemulţumiţi că noile mijloace de transport sunt abandonate sau circulă prin locuri interzise. Autoritățile s-au inspirat din regulamentele aplicate în orașe precum Bruxelles sau Paris.

“Conform Codului Rutier, trotinetele electrice nu pot circula pe trotuare, ca să fie foarte clar pentru toată lumea şi să înţeleagă toţi. Trotinetele electrice pot circula pe pistele pentru biciclete şi de asemenea pe traseele care vizează transportul în comun. În lipsa unor asemenea structuri, pot circula pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circularea vehiculelor este de 50 km/oră. Vârsta minimă a celui care conduce o trotinetă este 14 ani, iar casca de protecţie este obligatorie pentru persoanele sub 16 ani”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Trotinetele pot fi parcate, în cazul în care lăţimea trotuarului permite, paralel cu bordura, înspre carosabil, pe alineamentul copacilor şi stâlpilor de pe trotuare.

Este interzisă staţionarea şi amplasarea trotinetelor în următoarele locuri:

-trotuare cu lăţimea mai mică de 2 m

-zona staţiilor de transport în comun pe toată lungimea staţiei (25 m înainte şi după staţia de transport în comun)

-aliniamentul clădirilor sau a gardurilor (pentru a permite persoanelor cu dizabilităţi să se orienteze)

-standurile de taxi (pe toată lungimea lui)

-trecerile de pietoni (pe toată lungimea ei şi 25 m înainte şi după trecere)

-locurile special amenajate pentru autoturisme

-spaţiile verzi

– în intersecţii (la mai puţin de 10 m de intersecţii)

-zonele acceselor auto și pietonale

-pe şantierele în lucru de pe domeniul public.

O altă modificare importantă se referă la firmele de închiriat, care sunt obligate să ridice trotinetele parcate neregulamentar în termen de 120 de ore. În caz contrar, trotinetele pot fi ridicate de către RADP şi recuperate contra unei taxe stabilite de Consiliul Local.

Te-ar putea interesa si

3 comentarii

Adrian 04/11/2020 - 01:02

120de ore, mult prea generos. Dacă blochează trotuarul, eu ce pot face, regulamentar? In plus, operatorii de trotinete electrice nu oferă nici un mijloc pentru non-utilozatori de a raporta trotinete lăsate aiurea

Raspunde
User 04/11/2020 - 22:24

Nu lasă pe naiba. Uită-te în aplicație, nu vorbi aiurea. Poți să raportezi orice parcare neregulamentară către opreator, poți să atașezi și poze.

Raspunde
User 04/11/2020 - 22:25

Am postat prea devreme. Nu citisem partea cu “Non-utilizatori”. My bad

Raspunde

Comenteaza