Noua tulpină de coronavirus alertează autoritățile române. Raed Arafat: „Poate crește brusc numărul de cazuri”

by admin

Noua tulpină de coronavirus detectată în Marea Britanie a determinat autoritățile din mai multe state europene, inclusiv România, să aplice măsuri rapide pentru a opri răspândirea ei. Motivul: noua tulpină poate avea o contagiozitate cu până la 70% mai mare, ceea ce poate duce la o creștere bruscă a numărului persoanelor infectate. Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat că, deși nu există indicii că simptomele ar fi diferite față de varianta deja existentă în cea mai mare parte a lumii, noua formă a virusului ar putea pune o presiune și mai mare asupra sistemelor de sănătate.

„Tulpina are o contagiozitate mai mare, nu înseamnă că crește șansa ca cei care se îmbolnăvesc să aibă o formă mai gravă prin noua tulpină, ea duce la simptomele de agravare pe care le are și cea predominantă, dar faptul că se răspândește mult mai repede, e cu 70% mai agresivă, normal că poate să crească brusc numărul celor infectați. Ăsta e motivul pentru care preventiv s-au luat mai multe restricții în celelalte țări, în așteptarea unei analize mai clare. Franța a luat decizia de a închide transporturile aviatic și feroviare până ce, în 48 de ore, să se ajungă la o analiză mai amplă. Noi am luat decizia pe 14 zile, sunt țări care au luat pe 10 zile.

Urmează să analizăm situația, dacă vedem că nu mai necesită aceste măsuri, putem renunța la ele. Reacția noastră e una normală și așteptăm să vedem care vor fi deciziile la nivel european”, a declarat Raed Arafat pentru Digi24.

Șeful DSU a mai spus  că, din datele de până acum, vaccinul împotriva COVID-19 este eficient și împotriva noii tulpini a virusului.

„Apariția mutațiilor e un lucru normal, unele pot fi minore, altele majore. La acest moment, această mutație nu are impact asupra schimbării gravității cazului în care cel infectat să fie mai grav, dar duce la răspândirea mai rapidă și asta poate avea impact asupra sistemului sanitar”, a mai spus Arafat.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza