Noi subvenții pentru fermierii români! Statul subvenționează 50% din consumul de motorină pe 2022

by Christian Suciu

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunțat noi subvenții pentru fermierii români afectați de seceta severă din 2022. Statul va subvenționa jumătate din consumul de motorină din agricultură, pe anul în anul 2022. La această schemă de ajutor se adaugă reducerea accizei la motorina folosită în agricultură, precizează ministrul.

” În următoarele două săptămâni, Guvernul României prin Ministerul Agriculturii va veni cu o schemă de ajutor de stat pentru fermierii români din sectorul vegetal, care vor primi o subvenţie pe 50% din consumul de motorină din anul 2022. Vorbim aici pentru porumb, rapiţă, floarea soarelui şi orz, deoarece pe grâu s-a dat o schemă de ajutor. Practic, fermierii vor primi, pe lângă cei 1,56 lei pe acciză, încă 2 lei pe litru, ceea ce înseamnă un sprijin de 3,56 lei/litru de motorină. Avem o situaţie clară prin APIA prin care în anul 2022 am dat acciza la motorină, acele documente sunt depuse, nu trebuie decât o simplă cerere din partea fermierilor şi noi putem face plata de 2 lei pe litru pentru 50% din consumul de motorină din anul 2022. Am găsit această formă juridică şi legală de a acorda aceşti bani, pentru a nu ne aduce în faza în care prin controalele pe care urmează să le facă Comisia Europeană să dăm explicaţii sau să solicităm fermierilor români banii înapoi pe aceste ajutoare”, a transmis Ministrul Agriculturii potrivit Agerpres.

Conform acestuia, schema de ajutor ajutor va fi comunicată Bruxelles-ului însă ”până la 30 septembrie actul normativ trebuie semnat iar până la 31 decembrie banii trebuie să intre în conturile fermierilor”.

Totodată, Ministrul Barbu a anunțat un nou sprijin financiar din partea Comisiei pentru fermierii români, în valoare de 33,9 milioane de euro, proveniți din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, pentru pagubele cauzate de seceta din 2022.

”Nu este încă aprobat acest sprijin, dar în discuțiile pe care le-am avut tete-a-tete atât cu comisarul, cât şi cu ceilalţi colegi, este pentru prima oară când Uniunea Europeană alocă sume din fondul de rezervă pentru partea de secetă. Lucru care până în momentul de faţă nu s-a întâmplat. Dacă se va întâmpla, e un lucru foarte bun, dar m-aş bucura foarte mult ca această sumă să fie practic acordată pe hectar, pe suprafaţa agricolă, să nu se dea o sumă la grămadă pentru state care au 3 milioane de hectare şi pentru cele care au 9 milioane de hectare, cum este România. Mi-aş dori foarte mult şi le-am spus să se ia în calcul aceste categorii de despăgubiri pe suprafaţa agricolă a fiecărei ţări, pentru a fi o echitate între aceste cinci state.”, a mai adăugat Ministrul Agriculturii.

Nu în ultimul rând acesta amintit de deblocarea celei de-a doua tranșe de 100 de milioane de euro pentru cele 5 țări afectate de comerțul cu cerealele ucrainene, prin care România va primi un sprijin de 60 de milioane de euro pentru a compensa pierderile cauzate.

sursa:agerpres.ro

Te-ar putea interesa si

Comenteaza