Mircea Geoană, secretarul adjunct NATO, vorbește la UBB despre rolul jucat de alianța nord-atlantică în modernizarea României

by admin

Universitatea Babeș-Bolyai, împreună cu Institutul Aspen România, organizează o dezbatere cu tema „Rolul NATO și al Uniunii Europene în modernizarea României”. Evenimentul va avea lor în data de 24 iunie 2022, de la ora 11:00, în Auditorium Maximum, iar tema va fi discutată de rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, și secretarul adjunct NATO, Excelența Sa domnul Mircea Geoană.

„Într-o opțiune (neo)iluministă modernă, UBB – ca cea mai mare comunitate academică a țării și una dintre cele mai prestigioase din România și din Europa – este și va fi un reper academic și intelectual intransigent pentru o societate care, pentru a face față provocărilor/confuziilor și/sau pentru evolua, trebuie să se dezvolte prin cunoaștere științifică și bune practici derivate din aceasta. Spre exemplu, în aceste vremuri complicate pentru țară și lume în general, România are șansa să aibă în persoana domnului Mircea Geoană o reprezentare de vârf în NATO și un exponent de marcă al mentalității vestice, euroatlantice. Un om care, înțelegând bine atât România cât și spațiul euroatlantic, poate facilita țării un rol adecvat în lumea globală, la nivelul meritat, și o viziune pragmatică de modernizare.

 Prin modernizare înțelegem aici o sincronizare mai rapidă în formă și conținut cu instituțiile ariei europene și euroatlantice, reflectând însă adecvat contextul specific psihocultural românesc, și, în consecință, psihologia românilor are de asemenea rolul său fundamental în reușita modernizării României. Așadar, mi se pare interesant să avem această dezbatere, sper eu cu concluzii utile multora”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Dezbaterea va fi moderată de jurnalista Teodora Tompea și  va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri, precum și de scurte considerații din partea directorului Centrului de Excelență NATO Humint din România, Florin Tomiuc. Intrarea este liberă.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza