Mircea Abrudan, șeful de cancelarie al Prim-ministrului Ciucă, laudă investițiile în domeniul Digital și IT din Cluj! Abrudan: ”1,1 miliarde de euro din investiții directe în Cluj de la finalul lui 2022 iar acest miliard a mers pe IT și Digital”

by Christian Suciu

Șeful de cancelarie al Prim-ministrului Nicolae Ciucă a fost prezent astăzi la Cluj-Napoca în cadrul conferinței ”Digital Up”, inițiate de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin din România cu scopul de a invita la dezbatere specialiștii din domeniul digitalizării pentru a schimba informații și discuta politici de dezvoltare.

Clujean la origine, șeful de Cancelarie aflat totodată în funcția de Președinte al Comisiei de Examinare a Investițiilor Străine Directe în România a admis că ”Clujul este cel mai dinamic oraș din România” fiind impresionat de valoarea investițiilor străine directe în județul Cluj de la finalul anului precedent.

”Comisia de Examinare a Investițiilor Străine Directe pe care o conduc în calitate de președinte este un mecanism de filtrare a investițiilor din punct de vedere a securității naționale și ordinii publice înființat în ultimul an. Am autorizat până în prezent investiții directe de peste 4 miliarde de euro în România iar din acestea 1,1 miliarde de euro, sub formă de investiții directe, sunt cele în județul Cluj, din care majoritatea în domeniile IT și Digital.” a declarat Șeful de Cancelarie al Prim-ministrului Nicolae Ciucă, Mircea Abrudan.

Acesta a evidențiat de asemenea și felul în care stabilitatea și predicitibilitatea facilitează, pe lângă alte elemente investițiile directe în România.

” E important de menționat că asta a adus României un 2022 foarte performant. Stabilitatea e dată de actuala coaliție de guvernare ce are o majoritate de 70% în parlament iar lucrurile vor merge la fel de bine și după rotativa guvernamentală, fiindcă se schimba doar oamenii însă stabilitatea se menține.

Al doilea element important pentru antreprenori este predictabilitatea și am încercat să asigurăm și acest element atât cât s-a putut dar cifrele vorbesc de la sine. Anul 2022 a fost un an record pentru investițiile străine în Romania, peste 11 miliarde de euro din investiții străine au vizat Romania. Ca sa facem o comparație, cu 2 miliarde de euro mai mult față de anul de referință în acest domeniu și anume 2008.
Un alt element important ce deriva din stabilitatea politica este PIB-ul care în 2022 a crescut cu 49 de miliarde de euro, o creștere cu 4,9% fata de 2021 și tot ca o comparație, această suma de 49 miliare de euro reprezenta întreg PIB-ul României în 2002. De asemenea, după cum știți, am avut o creștere economică generală de 4,8%.” am mai spus Mircea Abrduan.

Conform acestuia, cifrele se reflectă inluciv în ce privește creșterea numărului de IMM-uri la nivel național.

” Totodată, avem o creștere cu 7% a numărului de imm-uri inființate față de 2021. Creșterea PIB-ului se datorează, în primul rând investițiilor . Pentru că România a avut un buget de investirii foarte consistent in 2022. În 2023 avem 107 miliarde de lei, adică 7 5% din PIB, alocați pentru investiții. Al doilea element foarte important care a generat această creștere sunt fondurile europene a căror importanță este vitală pentru economia Romaniei, ceea ce este foarte relevant în momentul de față. Suntem la un grad de absorbție de 80% din Cadrul Financiar Multianual 2014-2020. Ținta noastră este de 100% dar realist ne mulțumim și cu 95% la finalul lui 2023 iar după cum merg lucrurile vom ajunge acolo.” a mai adăugat Șeful de Cancelarie al Prim-Ministrului Ciucă în cadrul conferinței de la Cluj.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza