Ministrul Sănătății: Putem prelungi starea de alertă dacă situația o impune

by admin

Ministrul Sănătății a susținut o conferință de presă în contextul creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri de COVID-19 în țara noastră. Oficialul a arătat faptul că măsurile de izolare impuse în starea de urgență au dat rezultate și le-a cerut oamenilor să le respecte și în starea de alertă, astfel încât numărul de cazuri noi de coronavirus să înceapă să scadă din nou.

„Recomandarea de izolare nu e strict medicală. Criteriile epidemiologice au indicat că măsura de izolare de până la 14 zile este cea care a dus la rezultatele actuale. Dacă în urmă cu trei săptămâni rata de transmitere a coronavirusului era în jur de 0,6-0,7, azi avem o rată de transmitere de 1,4. Acea izolare, pe care am păstrat-o şi noi, rămâne de baza. Este pentru tot ce înseamnă familie, vârstnici din familie, persoane din jurul nostru. Rămâne valabilă partea din codul penal referitoare la zădărnicirea combaterii bolilor. Ne pregătim pentru un proiect legislativ pe care îl vom promova în şedinţa de săptămâna viitoare. Boală, carantină, izolare, tratament şi izolare. Internarea persoanelor simptomatice este absolut necesară în vederea identificării şi izolarii anumitor focare. În continuare avem focare în desfăşurare. Ţine doar de noi şi de spiritul civic, de cooperarea populaţiei civile, să reuşim să combatem pandemia”, a explicat ministrul Sănătății.

Întrebat despre redeschiderea restaurantelor, Nelu Tătaru a spus că acest lucru nu este încă posibil atât timp cât în ultimele trei săptămâni am avut o creștere constantă a cazurilor de COVID-19. Mai mult, ministrul a afirmat că este posibilă prelungirea stării de alertă, dacă evoluția pandemiei face necesar acest lucru.

„Suntem la trei săptămâni de creştere a cazurilor. Suntem la trei săptămâni unde o parte  din cei care şi-au dat acordul pentru deschiderea operatorilor au respectat aceste măsuri. Evaluăm creşterea cazurilor, incubaţia de 14 zile. În măsura în care evoluţia ne va permite, vom merge cu relaxări, inclusiv acele restaurante. În condiţiile în care evoluţia o va permite, vom avea aceste relaxări. Dacă se va impune, vom avea şi o prelungire a stării de alertă”, a spus Nelu Tătaru.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza