Ministrul Sănătății a semnat Declarația privind Planul de Acțiune pentru Accidentele Vasculare Cerebrale în Europa. Acesta prevede reducerea cu 10% a numărului de AVC-uri până în 2030

by Christian Suciu

Ministerul Sănătății, Alexandru Rafila a semnat în cursul acestei zile Declarația privind ”Planul de Acţiune pentru Accidentele Vasculare Cerebrale în Europa”, document elaborat de ”European Stroke Organization” și ”Stroke Alliance for Europe” ce urmărește reducerea cu 10 procente a numărului de accidentelor vasculare cerebrale până în 2030, precum și tratarea a peste 90% dintre pacienții cu AVC în unități specializate.

” Studiile arată că în absența implementării unor masuri eficiente, povara accidentelor vasculare cerebrale ar putea crește cu 25% în următorul deceniu. Pentru a contracara această tendință, Ministerul Sănătății din România a hotărât să se alăture eforturilor de implementare a unor politici publice eficiente, integrate și durabile pentru prevenirea și tratarea accidentelor vasculare cerebrale în Europa.” au comunicat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Obiectivele Planului de Acțiune:

  • reducerea cu 10% a numărului de accidente vasculare cerebrale
  • tratarea a cel puţin 90% dintre pacienţii cu accident vascular cerebral într-o unitate specializată (“stroke unit”) ca prim nivel de îngrijire
  • dezvoltarea de planuri naţionale privind accidentul vascular cerebral care să acopere întregul lanţ de îngrijire
  • dezvoltarea si implementarea de strategii pentru intervenţii multisectoriale de sănătate publică cu impact favorabil asupra bolilor cerebrovasculare

” Prin semnarea acestei Declaraţii, Ministerul Sănătăţii din România va susţine dezvoltarea şi implementarea unor măsuri la nivel naţional, cu scopul de a îmbunătăţi întregul lanţ de îngrijire a pacienţilor cu accident vascular cerebral, inclusiv, dezvoltarea de strategii de prevenţie primară şi secundară, îmbunătăţirea serviciilor de medicină de urgenţă, optimizarea managementului cazurilor acute de accident vascular cerebral, asigurarea accesului la reabilitare şi îmbunătăţirea calităţii îngrijirilor pe termen lung.” au mai transmis reprezentanții Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătăţii va lucra pentru implementarea acestor măsuri în colaborare cu partenerii profesionali de la nivel naţional (Comisia de Neurologie din cadrul Ministerului Sănătăţii şi Societatea de Neurologie din România) şi internaţional – European Stroke Organization, World Stroke Organization şi European Federation of Neurorehabilitation Societies.

„ Prin aceste colaborări, ne propunem să îmbunătățim accesul pacienților la tratamente și servicii de calitate, să promovăm cercetarea şi inovarea în domeniul bolilor cerebrovasculare și să asigurăm o abordare integrată ți multidisciplinară a îngrijirii pacienților cu accident vascular cerebral. În acest context, este important de menționat de asemenea, faptul că semnarea Declarației SAP-E se încadrează în obiectivele Strategiei Naționale de Sănătate 2023-2030 și a Strategiei Naționale pentru Boli Cardiovasculare și Cerebrovasculare din România, proiect inițiat de Ministerul Sănătății si coordonat profesional Dragoș Vinereanu şi Dafin F. Mureșanu, membrii corespondenți ai Academiei Române.” au mai adăugat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Te-ar putea interesa si

2 comentarii

Comenteaza