Ministrul Rafila admite nevoia mai multor centre de combatere pentru bolile Cerebrovasculare! Și Clujul va avea un centru conform noii Strategii

by Christian Suciu

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a prezentat astăzi la UMF Cluj noua Strategie de Combatere a Bolilor Cerebrovasculare iar potrivit acesteia se vor înființa mai multe centre de tratament pentru pacienții ce suferă de aceste boli, unul dintre acestea, chiar la Cluj. Ministrul a subliniat importanța combaterii bolilor cerebrovasculare ce în prezent reprezintă a treia cauză a deceselor la nivel național după bolile cardiovasculare și cancer.

” Unitățile acestea care tratează infarctul miocardic acut sunt mai răspândite în România și au dus la câștiguri extraordinare din punct de vedere al supraviețuirii și al reluării activității normale a unei persoane care suferă de un infarct. În domeniul patologiei cerebrovasculare de tip trombotic lucrurile stau altfel, au evoluat, însă trebuie să le aducem cel puțin la același nivel ca în zona cardiovasculară din punct de vedere a accesului pacienților. Avem la nivel național circa 43 de centre care fac tromboliză și din păcate doar 4 care înlătură mecanic trombii. E clar că la nivel național trebuie să existe un acces mult mai mare pentru că intervenția în primele ore după instalarea accidentului vascular cerebral este esențială, în primele 4-5 ore de la apariția acestui eveniment nefericit. E clar că dacă ai doar 4 centre accesul este imposibil.” a declarat Ministrul Sănătații Alexandru Rafila.

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Prof. Dr. Anca Buzoianu și-a arătat susținerea față de noua strategie expusă de Ministrul Rafila și consideră că aceasta va îmbunătăți considerabil șansele pacienților de a supraviețui.

” Sunt convinsă că ceea ce se va defini în strategie va schimba cu totul viitorul pacienților și al asistenței medicale a pacienților cu accident vascular cerebral acut. Și îmbunătățirea supraviețuirii și a stării acestora după AVC va fi cu totul altfel. Calitatea vieții pacienților va fi substanțial îmbunătățită. Era foarte necesară această strategie pentru că în România în primul rând se moare de complicații ale bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare.” a transmis Rectorul UMF.

Pilonii noii Strategii Naționale de Combatere a Bolilor Cerebrovasculare

  •  Descrierea magnitudinii problemei bolilor cerebrovasculare la nivel populațional, precum și a barierelor privind gestionarea adecvată a patologiilor asociate.
  •  Identificarea obiectivelor specifice de dezvoltare și optimizare a sistemului de sănătate relevante pentru bolile cerebrovasculare, precum și entitățile cheie în implementarea acestora.
  •  Restructurarea finanțării serviciilor de sănătate funcție de trasee ale pacienților.
  •  Consolidarea rețelei de tratament în fază acută a bolilor cerebrovasculare
  •  Actualizarea dovezilor ghidurilor internaționale și implementarea acestora în plan național
  •  Creșterea accesului la servicii de recuperare neurologică
  •  Dezvoltarea și implementarea unor programe eficiente de prevenție (primordială, primară, secundară și terțiară).
  •  Evaluarea implementării reformelor prin intermediul unor indicatori fiabili și ușor de apreciat.

Colaborarea Ministerului Sănătății cu Asociația Universităților de Medicină și Farmacie din România va reprezenta un aspect vital în ziziunea lui Rafila.

”Ne dorim un parteneriat cu profesioniștii și cei care formează generațiile de studenți, de tineri medici, în domenii de competență avansate. Trebuie să existe acest parteneriat pentru că România nu poate funcționa dacă mergem în direcții diferite.” a mai adăugat Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza