Ministrul de externe Aurescu a discutat cu omologul său nigerian Onyeama despre iportul de petrol

by Christian Suciu

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu reprezentativul similar al Nigeriei Geoffrey Onyeama pentru a discuta despre oportunitățile de import de gaze naturale și petrol din țara africană, cei doi miniștii semnând totodată un memorandum privind înțelegerea respectivă.

”Vizita ministrului în România reprezintă o premieră în istoria noastră bilaterală recentă, pentru că este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când un ministru al Afacerilor Externe al Nigeriei vizitează România. Avem, acum, o oportunitate excelentă de relansare și consolidare a relațiilor de prietenie între țările noastre, relații tradiționale de prietenie consolidate de-a lungul timpului, într-un moment în care cooperarea la nivel internațional pentru depășirea provocărilor regionale și globale este mai stringentă ca niciodată. Astăzi, am avut ocazia să semnăm împreună memorandumul de înțelegere între Ministerele Afacerilor Externe ale celor două țări, ceea ce ne permite să ne organizăm mai bine interacțiunea și astfel să stimulăm mai bine, mai eficient cooperarea bilaterală în toate domeniile de interes comun.” a declarat Ministrul Aurescu în urma întrevederii cu omologul nigerian.

Mai mult de atât, acesta a transmis că relația bilaterală dintre România și Nigeria este consolidată de dorința cooperării în numeroase domenii semnificative.

” România este pe deplin angajată în dezvoltarea relațiilor cu Republica Federală Nigeria. Am discutat despre întărirea relațiilor noastre bilaterale, în ceea ce privește dialogul politic, economic, precum și dialogul sectorial și am remarcat interesul nostru comun, concret și real pentru diversificarea cooperării în multe domenii: de la educație, cultură și contact inter-uman, până la economie, inclusiv industria de apărare, securitate, inclusiv securitate cibernetică, IT și digitalizare, energie, agricultură, precum și în domeniul consular.” a precizat Ministrul Afacerilor Externe.

Potrivit ministrului s-au mai discutat și oportunități de export de origine animală dinspre România și inclusiv facilitarea exporturilor venite din Ucraina iar la rândul său ministrul nigerian s-a declarat mulțumit de numărul tot mai ridicat de tineri nigerieni ce aleg să își urmeze studiile în România, în ultimii 5 ani peste 1400 de studenți nigerieni ajungând la universitățile din țara noastră. Nu în ultimul rând ministrul Aurescu a prezentat delegației și evoluțiile conflictului regional din Ucraina.

” Am prezentat valorile noastre pe tema războiului din țara vecină, inclusiv din perspectiva impactului asupra securității alimentare și securității energetice la nivel global și am reluat condamnarea în cei mai fermi termeni a agresiunii ilegale a Federației Ruse. Mai mult, am subliniat sprijinul pe care România l-a acordat refugiaților ucraineni, dar și pentru repatrierea cetățenilor din alte țări, inclusiv cetățeni ai Republicii Federale Nigeria, a peste 1.160 de persoane din Nigeria, care au locuit sau au studiat în Ucraina.” a declarat Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza