Ministerul Educației extinde perioada de depunere a cererilor pentru bursele școlare

by Christian Suciu

Ministerul Educației a decis Luni printr-un nou ordin, extinderea perioadei de depunere a cererilor pentru bursele școlare până la data de 16 februarie precizând de asemenea noile condiții de acordare ale acestora.

Potrivit comunicatului emis de către Ministerul Educației pa pagina oficială a instituției, principalele prevederi ale ordinului sunt următoarele:

Extinderea perioadei de depunere a cererilor de bursă cu 2 săptămâni, respectiv până la data de 14 februarie a.c.;

• Toți elevii care au beneficiat de burse sociale în semestrul I vor primi în continuare acest tip de burse, într-un cuantum dublat (de la 100 de lei/lună la 200 de lei/lună). Acestora li se adaugă acei elevi care au depus solicitări prin care au demonstrat că se încadrează în criterii prin raportare la venitul minim net pe economie actualizat pentru anul 2022 (1.524 lei) față de valoarea valabilă pentru anul 2021 (1.386 lei);

• A fost simplificată lista documentelor doveditoare și s-a clarificat că în situația în care acestea au fost depuse în primul semestru pentru obținerea bursei sociale, își păstrează valabilitatea pentru întreaga durată a anului școlar;

• Beneficiază de bursă socială elevii orfani, elevii aflați în întreținerea unui singur părinte și elevii abandonați de părinți (asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respectiv plasamentul/plasamentul de urgență). Pentru acești elevi, acordarea bursei nu este condiţionată de limite de venit.

• Elevii din mediul rural, şcolarizaţi într-o altă localitate decât cea de domiciliu, beneficiază, de asemenea, de bursă socială. În același timp, pentru acești elevi, acordarea bursei nu este condiţionată de limite de venit.

• A fost clarificată/detaliată sintagma „revizuire semestrială a listelor de beneficiari”.

La nivelul educației locale din Cluj, decizia guvernului de a extinde perioada depunerii cererilor a fost bine întâmpinată de cadrele administrative ale liceelor:

” Este bine că s-a extins perioada de depunere a cererilor, nu e niciodată ușor când pe parcursul anului se modifică legislația și trebuie în scurt timp să se mobilizeze atât cei din comisii cât și elevii. Consider că perioada de timp oferită prin această prelungire este una utilă celor ce trebuie să se informeze privind actele necesare pentru burse însă acesta este doar un caz excepțional. Din semestrul următor cu siguranță vom reveni la perioada obișnuită pentru depunerea burselor de 10 zile de la începutul semestrului deoarece nu ar presupune o problem nici pentru comisiile responsabile și nici pentru elevi.” a declarat secretariatul Liceului Teoretic ”Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca.

Totodată, în viziunea educației locale noile condițiile de acordare a noilor burse au adunat atât aprecieri dar și unele critici:

” Noile valori ale burselor sunt cu siguranță mai bune, stimulează elevii să învețe mai bine, încurajează competitivitatea acestora însă nu sunt de acord cu faptul că trebuie să luăm în considerare mediile generale de anul trecut ci acordarea acestora ar trebui să se bazeze pe mediile obținute de elevi în semestrul întâi, în acest fel se procedează peste tot, inclusiv la facultate și sper ca în timp să se revină la felul în care am procedat până acum. În privința documentelor necesare într-adevăr procesul s-a simplificat prin obținerea acestora la recomandarea diriginților iar astfel nu se mai adună atâtea hârtii de la fiecare elev, mai puțin în cazul burselor sociale pentru care trebuie în continuare depuse actele justificative însă acestea se obțin ușor și pot fi depuse cu ușurință.” a declarat secretara Liceului Teoretic ”Nicolae Bălcescu ” Cluj-Napoca, Dana Iobagiu.

Noile condiții de acordare a burselor și valori ale burselor:

  • Performanță: 500 lei
  • Merit media 10: 275 lei
  • Merit 9,50-9,99:225 lei
  • Studiu:200 lei
  • Ajutor social 250 lei

Te-ar putea interesa si

Comenteaza