Medicul Florin Stamatian, despre ”migrarea” pacienților de la stat, la privat:” Managerii spitalelor de stat trebuie să asigure aceeași calitate și standard de performanță ca și cei din privat”

by Christian Suciu

Fostul Vice-președinte al Comisiei pentru Sănătate, Prof. Dr. Florin Stamatian, îl contrazice pe Ministrul Alexandru Rafila, ce a propus introducerea unei declarații pe proprie răspundere pentru medicii de la stat care îi direcționează pe pacienți la privat. Acesta a declarat într-o intervenție pentru emisiunea ”Prima News cu Ciprian Aron” că fenomenul a apărut din cauza discrepanțelor între dotările existente în spitalele de stat și în cele din sistemul privat, fapt ce îi determină pe pacienți să aleagă să meargă la privat.

”Nu este o practică de a trimite pacientul de la stat la privat dar există însă, un lucru care este valabil. Sunt momentele în care privatul are o dotare mai bună sau o capacitate mai bună pentru diagnosticare și atunci eventual să-l trimiți la privat. Totul începe cu subfinanțarea sistemului de sănătate și cu faptul că nu se respectă legea pacientului, care are dreptul să-și aleagă medicul, nu sa fie pus la dispoziția nu știu cui.”, a transmis Profesorul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

VIDEO:

Acesta susține că adevărata provocare a sistemului de stat este cea de a oferi servicii medicale de aceeași calitate precum sistemul privat pentru a îi determina pacienții să aleagă spitalele de stat.

”Dacă un pacient dorește să meargă la un anumit medic, se poate adresa lui fie în sistemul de stat, fie în sistemul privat. Singura problemă care rămâne este ca managerii spitalelor de stat să asigure aceeași calitate și același standard de performanță ca și cei din privat la spitalele pe care le conduc.”, a mai transmis medicul Florin Stamatian, în intervenția sa pentru emisiunea Prima News cu Ciprian Aron.

VIDEO:

Te-ar putea interesa si

Comenteaza