Premieră pentru România! Pacienții oncologici și aparținătorii acestora au interacționat cu medicii în cadrul Congresului Societății Române de Radioterapie și Oncologie Medicală

by Oana Spiru

Profesioniști din domeniul sănătății, pacienți și chiar aparținători s-au reunit pentru câteva zile cu un obiectiv clar – să dezbată și să înțeleagă mai bine ce înseamnă lupta cu cancerul. Este pentru prima data în țara noastră când, în cadrul unui congress, accentul este pus pe pacient și nu pe tipurile de tratament. Cancerul este o boală silențioasă, iar în marea majoritate simptomele se resimt când boala este deja într-un stadiu avansat. Tocmai de aceea specialiștii consideră că doar în cadrul unei echipe multidisciplinare și în prezențe pacientului boala poate fi învinsă. În fiecare an, în țara noastră sunt diagnosticate aproximativ 100.000 de persoane cu cancer.  

„Eu am fost diagnosticată acum 10 ani când nu știam absolut nimic despre boală. Eram absolut într-un necunoscut total și acum când văd atâta susținere, atâte lucruri frumoase organizate mă fac să mă simt bucuroasă și încrezătoare că această boală poate fi privită altfel și poate fi și tratată eu sunt aici dovada vie”, a declarat o pacientă.

Medici oncologi, radioterapeuți, psihiatrii, pacienți și aparținători au reușit să treacă de bariera profesională și să facă schimb de idei, sfaturi și chiar să își împărtășească cele mai mari temeri.

„Este un proiect de suflet pe care l-am gândit de ceva vreme împreună cu colegii mei. Am dorit să avem o zi special în cadrul acestui congres. Ziua pacientului, dedicate pacientului, aparționătorilor, oamenilor dragi lor, în care noi să îi ascultăm și ei să ne povestească despre viața lor după diagnosticul de cancer”, a declarat dr. Daniela Martin, medic primar radioterapie.

Acest eveniment este o oportunitate atât pentru toate categoriile de personal medical, cât și pentru pacienți de a rămâne la current cu ultimele noutăți în domeniu și de a stabili colaborări cu alți profesioniși. Totul  pentru a îmbunătății tratamentul și îngrijirea pacienților bolnavi de cancer.

„Este cel mai greu să poți să ajungi la sufletul sau la mintea omului și evenimentele de tpul asta în care se întâlnesc aparținătorii, pacienții și profesioniștii din variatele domenii consider că este cea mai bună cale să popularizezi că există trtamente, există medicamente care pot să ajute, există mijloace care să te facă să te îndrepți cu speranță și cu încredere”, a declarat dr. Sebastian Armean, medic primar psihiatru.

Medicii susțin că lupta împotriva cancerului reprezintă o misiune globală ce depășeșete orioce graniță. Și doar împreună, uniți într-o luptă comună se poate reuși și constru un viitor mai sigur pentru pacienți. 

„Ce aduce nou aceasta conferință este că pune pacientul în mijlocul echipei multidisciplinare și faptul că noi psihologii suntem aici înseamnă cu atât mai mult că psihologia clinică și în domeniul tratării cancerului a devenit parte integrantă a echipei multidisciplinare”, a declarat Adrian Pogăcian, psiholog clinician.

Evenimentul se va desfășura pe o perioadă de trei zile, la Cluj- Napoca și are loc în cadrul celui de al 34-lea Congres al Societății Române de Radioterapie și Oncologie Medicală.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza