Măști de protecție importate din China, retrase din spitale

by admin

România a importat, prin intermediul companiei naționale Unifarm, mai multe tipuri de măști de tip FFP2, pe care le-a distribuit prin spitale. Unele măști au fost cumpărate de la companii din China, printre care și cele care poartă denumirea generică „Daddy Baby”.

Ulterior, la nivel european a fost emisă o alertă privind patru tipuri de măști, printre care și marca „Daddy Baby”, astfel că Unifarm a anunţat toate unităţile medicale unde au fost distribuite măştile să oprească utilizarea. 

„Am informat toate spitalele partenere cu privire la acest lucru şi le-am solicitat retragerea acestor măşti în regim de urgenţă, pentru a putea fi înlocuite cu alte măşti conforme. În acelaşi timp, am solicitat importatorului înlocuirea acestora cu măşti conforme, ca urmare a acestei alerte. Acest tip de măşti a fost importat având toate certificatele şi declaraţiile cerute de legislaţia în vigoare, la data contractării lor”, se arată în comunicatul Unifarm.

Mai multe ţări au raportat în ultima vreme probleme la echipamentele importate din China. „În momentul în care a fost primită informarea privind calitatea acestui produs am stopat distribuţia lor. Nu a fost pus în pericol niciun cadru sanitar sau pacient, iar măştile respective au fost deja înlocuite în proporţie de 98%, ultimile bucăţi aflându-se depozitate la unele spitale de unde urmează să fie ridicate şi înlocuite de către Unifarm”, a mai explicat compania. 

Produsele care prezintă riscuri pentru sănătate sunt incluse în catoria GRAV de către ENEA (sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare şi periculoase al Comisiei Europene) şi INFOCONS (Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor): 

Produs: Mască de filtru de particule 

Tip de alertă: Grav 

Categorie: Echipamente de protecţie 

Marcă: Daddy Baby 

Tipul/numărul modelului: E-P01L50, FP2 

Contrafăcut: NU 

Tip de risc: Riscuri pentru sănătate/altele Retenţia de particule/filtrul materialului este insuficientă (valoarea măsurată este ≤ 49 %). În consecinţă, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecţie în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecţie suplimentare./produsul/produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi standardul european relevant EN 149. Măsuri dispuse de autorităţile publice (către: Importator): Marcarea produsului cu avertismente corespunzătoare privind riscurile Descriere: Mască protectoare respiratorie din categoria FFP2, pentru filtrarea pulberilor, a polenului şi a bacteriilor. Descrierea ambalajului: Produsul este comercializat într-o cutie de carton care conţine 50 unităţi. 

Ţara de origine: Republica Populară Chineză

Te-ar putea interesa si

Comenteaza