Masca de protecție va fi din nou obligatorie în toate spațiile publice, în localitățile cu o rată mare de infectare

by admin

Masca de protecție va fi din nou obligatorie în toate spațiile publice închise sau deschise, în localitățile în care incidența COVID-19 depășește 6 cazuri la mia de locuitori. Prevederea este cuprinsă într-o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. 

„Se propune ca în toate localitățile în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, să fie instituită obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, în toate spațiile publice închise și deschise”, se arată în hotărârea CNSU. 

Hotărârea CNSU mai prevede că programul activităților economice este permis până la ora 24:00, iar în weekend, până la ora 22:00, când incidența este între 6 și 7,5 la mie. Când incidența trece de 7,5 la mie, magazinele, restaurantele și alte activități se închid la ora 22.00.

Localitățile cu o rată de incidență a COVID-19 peste 6 la mie intră în carantină în weekend, când circulația între orele 20:00 și 05:00 se face doar cu declarație pe propria răspundere. Sunt exceptați de la această măsură cei care au schema completă de vaccinare și cei care au trecut prin boală. În localitățile cu rata de infectare peste 7,5 la mie, măsura este valabilă pentru toate zilele săptămânii.

Accesul la restaurante, spectacole, săli de fitness, piscine, locuri de joacă se face doar la 50% din capacitate. Pot intra doar cei care fac dovada vaccinării sau a trecerii prin boală în ultimele 6 luni, dar nu și cei care prezintă teste negative COVID-19. Copiii cu vârsta sub 12 ani sunt exceptați de la această regulă.

Evenimentele private – nunți, botezuri, mese festive – pot fi organizate în intervalul orar 5:00-24:00, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane. Toți participanții trebuie să fie ori vaccinați cu schemă completă, ori trecuți prin boală.

Hotărârea CNSU urmează a fi aprobată de Guvernul României, cel mai probabil în cadrul ședinței de astăzi.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza