Marcel Boloș: ”Metroul ar aduce Clujului un potențial de 1 milion de locuitori”

by Christian Suciu

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, susține că proiectul metroului va preschimba Clujul în primul oraș din România cu peste 1 milion de locuitori în afara Bucureștiului și va revoluționa transportul în comun printr-un mijloc rapid și accesibil. Obiectivul PNRR ar tripla populația municipiului Cluj-Napoca după estimările ministrului

”PNRR include şi investiţii în metrou, o componentă importantă pentru cel din Bucureşti dar şi pentru Cluj. Clujul va fi primul oraş din România care are sarcina dificilă de a implementa proiectul de metrou, care va face din Cluj o localitate cu un potenţial de peste 1 milion de locuitori, astfel încât să nu mai avem totul concentrat la Bucureşti.” a declarat Ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloș în cadrul unui eveniment al Confederației patrimoniale Concordia după cum informează Ziarul Financiar.

Potrivit primarului Emil Boc numeroase firme interesate de execuția lucrărilor nu se pot încadra în suma estimată din cauza creșterii costurilor materialelor de construcții pe baza inflației și a războiului din Ucraina, astfel că proiectul ce ar trebui să fie finalizat în 2027 a fost suspendat temporar pentru modificarea indicatorilor tehnico-economici.

”Am primit 3 scrisori de informare de la firme interesate de realizarea metroului de la Cluj și care ne-au precizat că nu se pot încadra cu oferta în valoarea estimată. Precizăm faptul că aceste firme au realizat multiple lucrări de metrou în capitale și orașe ale Uniunii Europene. Pentru a nu anula licitația, care ar fi presupus cel puțin 6 luni de amânare a proiectului, am decis utilizarea procedurii de actualizare a indicatorilor tehnico-economici, cu sprijinul Ministerului Transporturilor și al Guvernului României. Procedura de achiziție va fi continuată imediat după actualizarea, prin hotărâre de Guvern, a indicatorilor tehnico-economici (…) Soluția stabilită asigură continuarea proiectului în cadrul PNRR” a comunicat Primăria Cluj-Napoca.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza