Maraton de intervenții chirurgicale minim-invazive la Institutul Inimii

by Cristina Mihaila

În doar trei zile,  șase pacienți diagnosticați cu fibrilație atrială în diferite stadii au fost tratați prin cea mai nouă tehnică de ablație, la Institutul Inimii din Cluj-Napoca. O echipă mixtă formată din medici cardiologi din Cluj și din Franța au reușit să ducă la bun sfârșit toate procedurile, deși fiecare a durat mai bine de 5 ore. 

Ablația de fibrilație atrială implică distrugerea celulelor cardiace anormale, care provoacă aritmiile, cu ajutorul unor catetere (tuburi subțiri, lungi și flexibile). Acestea sunt introduse prin vene până la nivelul inimii unde, după identificarea zonei afectate, se eliberează energie cu producerea de mici leziuni.

”Procedura este făcută sub anestezie generală, pentru că pacientul trebuie să rămână câteva ore bune nemișcat. Dacă totul evoluează bine, a treia zi pacientul se externează fără probleme. Beneficiul este enorm. Este o tehnologie modernă, o tehnologie care presupune maping electroanatomic, deci o navigare cu cateterele în interiorul atriului stâng, care permite evidențierea potențialelor electrice și, mai mult decât atât, permite crearea unei linii de ablație, a unei linii de separare a postiumurilor  venelor pulmonare de restul peretelui atrial. Pacientul rămâne liber de fibrilația atrială și în timp nu va mai avea nevoie de tratament anticoagulant, nu va mai avea nevoie de medicamente antiaritmice , care toate au și efecte secundare. Nu va mai face tulburări de ritm , nu va mai fugi în miez de zi sau în miez de noapte la urgență”, explică dr. Horia Roșianu, medic primar cardiolog.

Afecțiunea de fibrilație atrială este cea mai frecventă aritmie cardiacă și în general necesită tratament medicamentos cronic. Deși în mod normal nu pune viața pacientului în pericol, poate cauza simptome supărătoare.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza