Mai multe echipe de pompieri și paramedici SMURD se adună la Cluj pentru Etapa Zonală a Concursului Național de Descarcerare și Acordare a Primului Ajutor Calificat

by Bianca Baraboi

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj organizează, în perioada 30-31 mai 2024, Etapa Zonală a Concursului Național de Descarcerare și Acordare a Primului Ajutor Calificat. Competiția reunește echipe de pompieri și paramedici SMURD din Serviciile de Urgență Profesioniste ale județelor Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Satu Mare și Maramureș.

Concursul va ține două zile, iar echipajele vor se vor întrece la două probe, precum „Descarcerarea din vehicule” și „Acordarea primului ajutor calificat” prin care își vor testa deprinderile practice, abordând diferite scenarii de accidente rutiere grave.

Mai exact, echipa de descarcerare este alcătuită din 5 pompieri, având ca obiectiv dezvoltarea competențelor profesionale în ceea ce privește salvarea victimelor rezultate în urma accidentelor rutiere. Astfel, evaluatorii vor urmări comanda intervenției, siguranța, tehnicile de descarcerare, îngrijirea prespitalicească, folosirea eficientă a echipamentului sau identificarea celor mai bune tehnici de descarcerare.

În schimb, echipa de acordare a primului ajutor calificat este formată din trei pompieri paramedici, având următoarele obiective:  aplicarea și respectarea întocmai a protocolului cu privire la pacienții traumatizați; dezvoltarea competențelor profesionale în ceea ce privește acordarea primului ajutor calificat pacienților traumatizați.

Proba de Descarcerare din Autovehicule va fi evaluată de către specialiști din cadrul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din județele Iași, Mureș și Olt. Pe de altă parte, proba de Acordare a Primului Ajutor Calificat va fi jurizată de personal din cadrul UPU SMURD Cluj, respective Inspectoratele pentru Situații de Urgență din județele Dâmbovița și Caraș Severin.

Programul Etapei Zonale a Concursului Național de Descarcerare și Acordare a Primului Ajutor Calificat:

Joi, 30.05.2024

09.00 – Festivitatea de deschidere a competiției

09.30 -18.00 – Desfășurarea probelor de concurs

Vineri, 31.05.2024

09.00 – 13.00 – Desfășurarea probelor de concurs

13.00 – Festivitatea de premiere.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza