Lucrările la Centura Metropolitană vor începe luna viitoare! Costurile estimate au crescut față de anul trecut cu peste 100 de milioane de euro

by Christian Suciu

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat astăzi, în cadrul unei ședințe extraordinare, actualizarea costurilor de realizare a Centurii Metropolitane din Cluj-Napoca, valoarea proiectului crescând astfel de la 1,6 miliarde de euro la 1.7 miliarde de euro. Conform primarului Emil Boc, lucrările pentru primul tronson al Centurii Metropolitane ar urma să înceapă din luna mai 2024.

”Procedura de astăzi este o chestiune tehnică, dar extrem de importantă pentru proiectul centurii metropolitane. Este o actualizare a indicatorilor tehnico-economici raportat la rata inflației (aprilie 2023-ianuarie 2024), o procedură legală prin ordinul Ministerului Transporturilor în baza indicilor statistici oferiți de INS privind modificarea costurilor la materialele de construcții. Aș vrea să aveți în vedere faptul că necesitatea actualizării e importantă din două motive: pentru a putea finaliza procedura de licitație pentru tronsonul 2 din etapa 1, care se află în fază de licitație și pentru actualizarea indicatorilor tehnico-economici la tronsonul 1, deja licitat, câștigat și care se află în faza finală de realizare a exproprierilor și de începere a lucrărilor în luna mai. 

Centura Metropolitană a Clujului are două faze: faza 1 și faza 2. Faza 1 are două tronsoane, tronsonul 1 este cel la care avem licitația câștigată și adjudecată, la care am reușit să rezolvăm deja și problema exproprierilor, și tronsonul Cluj-Florești, care vizează realizarea accesului la Spitalul Regional de Urgență, în primul rând. Totodată, se actualizează și tronsonul 2 (Baciu-Florești-Cluj-Apahida). Faza a doua cuprinde componenta de la autostradă Gilău-Florești și de la Apahida-Coastei.” a declarat edilul clujean în cadrul ședinței Consiliului Local Cluj-Napoca.

Costurile actualizate pentru Faza I și Faza II au crescut cu 188 de milioane de euro în felul următor: pentru faza 1 au fost alocate 94 de milioane de euro iar pentru faza a două alte 38 de milioane de euro. Astfel că investiția totală a ajuns de la 1.6 miliarde de euro la 1.7 miliarde de euro.

Prima etapă a centurii metropolitane va începe cu lucrările din zona viitorului Spital Regional de Urgență și ulterior va continua prin conectarea la centura Vâlcele-Apahida iar în etapa a doua se vor realiza lucrările de la Gilău până la Florești și de la nodul cu centura Vâlcele-Apahida până la nodul 20 Câmpenești.  Ȋn cadrul acestei faze se va asigura conexiunea cu Autostrada Transilvania. 

Potrivit primarului Emil Boc, lucrările la Centura Metropolitană a Clujului vor începe în luna mai, odată cu debutul lucrărilor la viitorul Spital Regional de Urgență Cluj-Napoca, iar exproprierile se vor derula etapizat, în funcție de frontul pe care se va lucra.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza