La Cluj nu se mai fac transplanturi renale. Institutul de Urologie și-a suspendat temporar activitatea în acest domeniu

by admin

Epidemia de coronavirus afectează activitatea Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj. Astfel, Institutul nu mai efectuează, temporar, transplanturi renale. Anunțul a fost făcut de Radu Zamfir, directorul Agenției Naționale de Transplant.

„Sunt centre de transplant din ţară care şi-au închis activitatea. Vă pot confirma că acel centru este temporar închis”, a declarat Radu Zamfir pentru agenția Mediafax.

Conducerea Agenției Naționale a lăsat la latitudinea centrelor de transplant din țară decizia de a-și continua sau nu activitatea, fiecare caz fiind analizat punctual.

„Am făcut această recomandare deoarece în fiecare centru activitatea poate să fie influenţată de mai mulţi factori care nu au aceeaşi configuraţie pentru fiecare centru în parte. În contextul pandemiei pacienţii transplantaţi prezintă un risc suplimentar pentru că imunodepresia indusă medicamentos pentru tolerarea organului transplantat îi face mai vulnerabili la diverse infecţii”, a explicat Radu Zamfir.

Cât privește testarea pentru noul coronavirus, sunt prelevate probe atât de la donator, cât și de la pacientul care primește organul.

„Această testare COVID atât la donator cât şi la primitor adaugă nişte timpi suplimentari, chiar dacă se realizează în cel mai scurt timp posibil adaugă nişte timpi suplimentari inclusiv la timpul de ischemie al organului.  Am evitat cursele de pasageri uzuale, care s-au şi închis din cauza riscului de transmitere, transportul s-a efectuat cu elicopter SMURD, cu avion SMURD, s-a efectuat cu Ambulanţa”, a declarat Zamfir.

La Institutul Urologic din Cluj au avut loc anul trecut 100 de operații de transplant renal. În acest moment pe lista de așteptare a clincii se află în jur de 2.500 de pacienți cu insuficiență renală, care în acest moment fac dializă.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza