Jucării pentru oameni mari: bătălia roboților din Transilvania

by admin

Ajunsă la cea de-a IX-a ediție, Battle Lab Robotica 2019, organizată de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a reunit și anul acesta peste 50 de participanți. Concurenții, niște roboți sumo autonomi creați de la zero de studenți pasionați de electronică și programare, au luptat ore bune în ring, spre distracția spectatorilor, atât tineri curioși, cât și adulți pasionați de fenomenul roboticii.  Au putut vedea la luptă de la roboței îmbrăcați în lemn și plastic, la adevărate demonstrații ale tehnologiilor de ultimă generație.

„Am descoperit această pasiune încă din liceu când am început să facem mici roboței. Mi se pare foarte interesant momentul în care începem să construim cu propriile mâini toate aceste mici mașinării. Robotul nostru se află momentan pe locul 1”, a spus o tânără studentă la UTCN, la Calculatoare.

”Scopul acestei competiții este ca studenții să construiască acești roboți cu mâinile lor și cu tot ceea ce învață la seminarii. Foarte mare parte dintre participanți sunt angajați rapid în domeniul lor. O astfel de „cutiuță” de 20 de cm înseamnă automat programare, electronică, mecanică, marketing și branding. Contează foarte mult pentru acești studenți să facă o astfel de practică, deoarece îi va ajuta pe viitor în această piață”, a explicat unul dintre profesorii coordonatori.

Interesant este și faptul că în timpul competiției propriu-zise, robotul nu este manevrat de cei care l-au creat. Astfel, orice mic defect îi poate scoate ușor din luptă. Ideea este ca robotul să fie autonom și să reziste timpului regulamentar de luptă. O echipă de arbitri stau permanent cu ochii pe ”luptători” pentru a se asigura că nu este depășit perimetrul ringului și nu se dau ”lovituri sub centură”. Câștigătorul competiției va pleca în Japonia la cel mai mare concurs de sumo robotic din lume.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza