INTERVIU cu Ionuț Poptelecan, unul dintre cei mai apreciați fotografi de nuntă din lume: „E vorba doar de muncă si dăruire…”

by Oana Spiru

Pasiune sau un stil de viață? Ionuț Poptelecan, unul dintre cei mai apreciati fotografi de nuntă din lume, ne-a dezvăluit cele mai importante caracteristici care l-au dus către succes.

Când vine vorba de fotografie, în general vorbim de o pasiune. Ionuț Poptelecan se poate mândri cu un top 100 mondial, un top 20 național și multe alte premii la cele peste 7 organizații din care face parte interanțional.

„Ei bine, în cazul meu e vorba de un stil de viață, o viață pe care am început să o construiesc în această direcție în urmă cu 8 ani, în urma unui proiect organizat de UNESCO, pentru introducerea unor noi obiective turistice din județul Sălaj în patrimoniul național. Această oportunitate de a participa la concurs a venit ca o propunere deoarece nu aveam până în acel moment vreo dorință spre acestă latură. (probabil doar una ascunsă). Câștigarea concursului a fost una destul de marcantă pentru mine, fiind aleasă o fotografie câștigătoare, din 300 destul de greu de crezut, o fotografie făcută de un începător dar totuși desemneată câștigătoare de către un juriu în domeniul vizual…”, spune Ionuț Poptelecan.

După cum spune și Ionuț acesta a fost doar un prim mic pas spre a ajunge acolo unde nici nu se gândea. Dar cum s-a produs marea scânteie?

„Deoarece premiul consta într-un aparat foto profesional (foarte bun de altfel acum 8 ani de zile). Practic, începutul meu a fost mai târziu deoarece o bună perioadă de timp chemarea spre aparatul de fotografiat a zăcut doar în mine, din cauza fricii de nou, de necunoscut. Totuși, din întâmplare sau probabil așa a fost să fie, a fost nevoie să fotografiez un eveniment mic unor prieteni. Ei bine, aici cred că s-a produs marea scânteie. Dragostea de a fotografia, sentimentele pe care și le transmit doi oameni, mă inspiră și acesta este și motivul pentru care am ales să fac doar asta, să mă dedic în totalitate în acestă direcție”, mai afimă acesta.

Au fost foarte multe perioade în care drumul se împărțea în 3 cărări, familia, viața și cariera. Dar… te-a ce te-a motivat să mergi mai departe?

„Familia își dorea doar binele pentru mine însă nu în această direcție, viața parcă ținea cu ei și mă trăgea într-o direcție pe care clar nu mi-o doream și pasiunea nopților nedormite care aștepta roadele…Până la la nunți internaționale, fotografii în locații superbe și nunți pe care le vedem doar pe internet au trecut cam 5 ani și jumătate… de ce ? Pentru că trebuie să fii pregătit pentru orice. Ești practic omul care oferă oamenilor amintirea pe care și-o doresc… greu de crezut, nu? Să fii un fotograf bun nu înseamnă doar să apeși declanșatorul aparatului și să editezi fotografii. Vorbim de amintirea celui mai important moment din viața oamenilor, trebuie să simțim ce își doresc. Fără workshop-urile internationale si nationale la care am participat și mustrările constructive pentru a devenii mai bun pe care mi le aplicam nu ajungeam la un rezultat. E foarte greau să ajungi foarte bun dacă tu nu te diferențiezi de ceilalți!!!”, punctează Poptelecan.

Ionuț și-a sacrificat viața personala pe a ajunge cine este astăzi. De ce? Pentru că, după cum spune chiar el, tot timpul putem să ne facem timp pentru ce contează.

„Spre surprinderea mea făcând o statistică a ultimilor 3 ani mă văd de aproximativ 10-15 ori pe an cu părinții mei. Am reușit să creez o imagine bună la nivel național și mai cu seamă la nivel internațional, fiind cel mai tânăr fotograf în topul celor 100, la 25 de ani am stârnit câteva priviri, sperând ca o dată cu timpul să fiu mai recunoscut, pentru rezultatele mele”

Nunta este un eveniment foarte complex, aduce pe lânga momentul important al jurământului pe viața, o înșiruire de evenimente extra. De ce crezi că te-ar alege pe tine?

„E super importantă imaginea pe care o ai, dincolo de fotografiile pe care le oferi. Pun accent foarte mare atât pe imaginea mea, cât și pe experiența pe care o ofer oamenilor și legătura pe care reușesc să o aduc între noi. Marketing, fotografii inedite, premii, sunt sute de mii de fotografi, dar personalitatea, faptul că ești TU, pentru ei, e doar unul, TU!”, mai spune tânărul.

Foto: www.poptelecanionut.ro

Te-ar putea interesa si

Comenteaza