Inspector IȘJ Cluj: “68% dintre profesori sunt vaccinați, 11% din ei cu prima doză” / “O soluție ar fi testarea zilnică, dar acest lucru nu se va întâmpla”. Copiii, protejați de mască

by admin

În vederea începutului noului an școlar, unul în condiții de siguranță, Inspectoraul Școlar Județean Cluj (IȘJ) a organizat în primă fază câteva întâlniri în mediul online cu sute de părinți pentru a discuta despre importanța vaccinării. Autoritățile își doresc ca acest an școlar să se desfășoare cât mai mult cu prezență fizică, să încurajeze pe viitor atât directorii, cadrele didactice, dar și elevii să se vaccineze, astfel încât să avem parte de un an școlar “normal”. În acest moment, din totalul de 68% al profesorilor clujeni vaccinați, 11% și-au administrat doar prima doză.

Prin urmare, IȘJ a decis să le solicite directorilor să organizeze la nivelul fiecărei unități o astfel de întâlnire unde să participe și medicii pentru a le putea transmite părinților informații corecte legate de vaccin, de riscuri sau efecte.

“În ultimele două săptămâni, am avut inspecții în toate unitățile de învățământ pentru a monitoriza stadiul pregătirii acestora, și întâniri cu profesorii și părinții copiilor despre importanța vaccinării copiilor de peste 12 ani.

De asemenea, așa cum a anunțat domnul ministru, în prima săptămână de școală, părinții vor fi chestionați dacă copiii sunt vaccinați și dacă doresc să fie vaccinați. Să aflăm câți doresc să facă acest lucru și dacă se va întâmpla în cabinetele școlare sau în centrele de vaccinare”, a explicat inspectorul școlar general al IȘJ Cluj, Marinela Marc.

Doar 68% dintre profesorii din Cluj sunt vaccinați, 11% imunizați doar cu prima doză. În ceea ce privește rata de incidență, inspectorul școlar IȘJ Cluj este de acord ca elevii să fie prezenți fizic până se atinge pragul de 6 la mia de locuitori.

“În acest moment, 68% din personal didactic este vaccinat, dintre aceștia 11% sunt cei care s-au vaccinat recent, doar cu prima doză. Sunt colegi de ai noștri care s-au gândi să facă acest pas. Din personalul didactic auxiliar și nedidactic avem 65% vaccinați, 12% cu prima doză.

Consider că ridicarea la 6 la mie a pragului până la care școlile pot funcționa în regim normal este unul pozitiv, pentru că era foarte dificil ca actul școlar să aibă loc în mediul online începând de la o incidență de 2-3 la mia de locuitori”, a precizat Marinela Marc.

Marinela Marc a transmis că masca îi va proteja pe copii în timpul cursurilor, menționând că deschiderea școlilor nu va contribui la explozia numărului de infectări cu noul coronavirus.

“Toți copiii sunt oricum protejați pentru că vor purta în primul rând masca, dacă vor face acest lucru nu vor fi probleme. Consider că nu trebuie să transformăm școlile într-un spațiu al procedurilor excesive. Măsurile luate, deocamdată, sunt de ajuns și nu cred că deschiderea școlilor va contribui la sporirea numărului de infectări cu Covid-19”, a adăugat inspectorul general al ISJ Cluj.

De cealaltă parte, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Cluj (DSP) speră ca tot mai mulți dintre elevi și profesori să se vaccineze, mai ales în condițiile în care legea nu poate obliga pe nimeni cu privire la acest demers. Testarea se va face doar dacă persoana respectivă prezintă simptome.

”Sperăm ca în urma discuțiilor purtate în școli, dar și cu părinții, impactul să fie unul pozitiv și cât mai multă lume să se vaccineze. Să se convingă că aceasta, dar și respectarea măsurilor de prevenție a răspândirii infecției, sunt singurele lucruri care ne feresc de boală. Avem un număr mic de copii vaccinați până la această dată, mai ales în categoria de vârstă 12-16 ani, mai mulți existând pentru categoria 17-18 ani.

Testarea se va face dacă persoanele prezintă simptome. Vorbim până la urmă de responsibilitatea fiecăruia, nu de reguli. Când cineva simte că ceva nu este în regulă, nu trebuie să meargă la clasă înainte de a fi testat. O soluție ar fi testarea zilnică, dar acest lucru nu se va întâmpla”, a explicat directorul adjunct al DSP Cluj, Dorina Duma.

În acest moment, autoritățile se bazează pe ideea de convingere a profesorilor și părinților copiilor în ceea ce privește dorința vaccinării: “Vom reorganiza spitalele astfel încât să facă față unui noi val epidemic. Vom avea din nou pacienți internați cu forme severe de boală. Dacă nici acestea nu vor convinge oamenii să se vaccineze, nimic nu ar mai face-o”, a mai completat Dorina Duma.

– 120 de clădiri în care-și desfășoară activitatea școlile au autorizații în ce privește securitatea la incendii

180 de clădiri se află în curs de autorizare sau sunt pe cale să obțină acest document în perioada următoare

“Chiar dacă nu toate clădirile au autorizația necesară, toți copiii sunt în siguranță în ce privește securitatea la incendiu. S-au făcut verificări amănunțite, chiar și exerciții de evacuare acolo unde a fost posibil. Repet, toți copiii se vor afla în siguranță în școli din acest punct de vedere”, a încheiat generalul Moldovan Ioan, șeful ISU Cluj.

Anul școlar 2021-2022 va începe cu 216 unități de învățământ de stat, 55 de unități de învățământ particulare și 170 de structuri.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza