Începe edificarea primului Centru Integrat de Transplant din Sud-Estul Europei

by admin

Clujul va avea primul Centru Integrat de Transplant din sud-estul Europei. Președintele Consiliului Județean Cluj a semnat miercuri contractul de proiectare pentru viitorul centru, cea mai importantă investiție medicală derulată vreodată în România.

„Putem afirma, fără teama de a exagera, că este un moment cu adevărat istoric. Începe astăzi, efectiv, investiția prin care vom poziționa Clujul medical acolo unde îi este locul, pe harta extrem de puținelor centre de transplant multiorgan din Europa. Centrul de la Cluj va fi unul al excelenței, atât în ceea ce privește chirurgia și transplantul de organe, cât și în ceea ce privește cercetarea avansată în domeniu”, a declarat Alin Tișe.

Semnarea contractului, în valoare de 15.600.000 lei fără TVA, a avut loc la finalul unor etape de negociere cu câștigătorul concursului internațional de soluții, asocierea dintre firmele de arhitectură „Pinearq S.L.P.” din Spania și biroul de proiectare „Dico și Țigănaș” S.R.L.

Pe lângă o reducere a costurilor de proiectare și asigurarea unor servicii suplimentare, Consiliul Județean Cluj a obținut în urma negocierii contractului de proiectare și o scurtare a duratei de elaborare a documentațiilor, la 14 luni, restul de 46 de luni urmând a reprezenta perioada de acordare a asistenței tehnice.

Proiectul Consiliului Județean Cluj are un caracter profund inovator, vizând realizarea primului centru de transplant din țară care integrează facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal. În cadrul acestuia, toate circuitele, spațiile și funcțiunile necesare vor fi realizate la cele mai înalte standarde din domeniu.

Valoarea totală a acestei investiții medicale a fost estimată la cca. 90 de milioane de euro, Consiliul Județean Cluj înaintând deja Ministerului Fondurilor Europene propunerea de includere a acestui mega-proiect în lista celor care vor fi finanțate cu fonduri nerambursabile prin intermediul Planului Național de Relansare și Reziliență.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza