Update | Imaginea zilei pe aeroportul din Cluj-Napoca. Peste o mie de români pleacă la muncă în Germania

by admin

În timp ce românii încearcă să scape de pandemia de noul coronavirus, alți 1800 se află în aeroportul „Avram Iancu” din Cluj-Napoca. Aceștia așteaptă să fie îmbarcați în avioane pentru a pleca la muncă în Germania. 13 firme charter au fost trimise pentru a transporta muncitorii sezonieri spre destinație. Chiar dacă primul zbor a decolat la ora 13:00, organizatorii i-au adus în același timp pe toți românii, grupați, în incinta și în afara clădirii aeroportului, fără a se respecta măsurile de prevenire a infecției cu COVID-19.

Autoritățile au încercat să mobilizeze întreaga desfășurare a operațiunii, trimițând 30 de jandarmi și mascați la fața locului. Acestea spun că responsabilă de situația creată este compania aeriană care a organizat zborul.

„Cursele sunt organizate de un operator privat, care a gestionat prost situația. Oamenii au fost aduși grămadă, în condițiile în care zborurile charter sunt programate să plece de la 13 la 21 aproximativ. Aceștia intră controlat în aerogară. Problema de fapt este în exterior. Am trimis jandarmi și forțe ale poliției pentru a-i dispersa”, a declarat prefectului Clujului, Mircea Abrudean.

Cei din conducerea aeroportului susțin că au luat primele măsuri de protecție din momentul în care au văzut îmbulzeala oamenilor din parcare. Aceștia au cerut ajutorul Prefecturii pentru dezinfectarea întregii suprafețe.

„Spre Germania se vor efectua în total 12 zboruri, cu ajutorul cărora 1.500 de români vor pleca acolo sezonieri. Din păcate organizatorii au venit cu 7 ore înainte de decolare. Primul avion a plecat la ora 13. Noi când am văzut întreaga situație, am luat măsuri și am anuntat Consiliul Județean care administrează parcarea. De asemenea, am contactat Prefectura Clujului, care a trimis poliția si jandarmii în apropriere. În momentul de față, parcarea este principalul loc de infectare. Am cerut rapid dezinfectarea suprafeței”, a explicat directorul aeroportului, David Ciceo.

În urma faptului că, Consiliul Județean administrează aeroportul din Cluj-Napoca, președintele Alin Țise, consideră că David Ciceo va trebui să răspundă în fața legii.

„A încălcat legea subordonatelor militare. Instituțiile abilitate ale statului ar trebui să se autosesizeze urgent!”, a explicat președintele Consiliului Județean, Alin Tișe.

Germania a anunțat că relaxează condițiile pentru intrarea în țară a muncitorilor străini care vin sezonier pentru a lucra în agricultură. Specialiștii în piața muncii consideră că există soluții pentru români în această perioadă, aceea de a pleca sezonieri, însă reticiența vine în urma riscului îmbolnăvirii cu noul coronavirus. Anual, în Germania vin circa 300.000 de lucrători sezonieri pentru muncile agricole. Majoritatea sunt din Polonia, România și Bulgaria.

Îmbulzeala de la aeroport a fost surprinsă în imagini de mai mulți cititori ai site-ului https://www.servuscluj.ro/

Te-ar putea interesa si

8 comentarii

szia 09/04/2020 - 13:48

servus, punem si noi un nume pentru cine a facut poza?

Raspunde
Sute de români pe Aeroportul din Cluj, ca să plece în Germania - Ştiri pe Bune 09/04/2020 - 14:20

[…] servuscluj.ro, prefectura Cluj a încercat să mobilizeze întreaga desfășurare a operațiunii, trimițând 30 […]

Raspunde
Sute de români se înghesuie pe aeroportul din Cluj ca să plece în Germania, fără distanțare – Romania News 09/04/2020 - 14:45

[…] imaginilor difuzate de servuscluj.ro, oamenii nu respectă nicio regulă de distanțare socială, iar unii dintre ei nu poartă măști […]

Raspunde
ady 09/04/2020 - 17:25

dc david ciceo sa isi dea demisia dupa cum scrie el nu are nici o vina ca sa trezit cu peste 2000 de persoane in aeroport sa fie tras la raspundere cel care o organizat si o inchiriat avioanele ca sa se duca oamenii in germania

Raspunde
Viorel Chira 09/04/2020 - 17:41

Sunteti nebuni
Helo POLITIA ROMANA
IOHANIS CE FACI TE AI CULCAT DE-AMIAZA

Raspunde
Mihai pe 7 Cai 10/04/2020 - 09:06

potol sluga potol

Raspunde
Dana 10/04/2020 - 00:25

Iohannis nu s-a culcat, că doar in Germania au plecat, nu-i așa? Eu atâta zic, frați ardeleni, care erați pe aeroport sau care sunteți pe net, imaginea asta face cat un milion de cuvinte. Carne de tun, asa au fost tratați oamenii ăștia, și nu-i pasă nimănui. NOAPTE BUNA, Cluj, noapte buna, Transilvania… Azi ești fara calificativ. Nu ziceau c-o sa ajute populația, doar sa stea in casa??? Și mai au si TUPEUL, cine face publicitate anunțului, sa spună că ei, le-au impus reguli: așa au făcut și în lagăre, sunt experti. A cui o fi firma de recrutare, oare??? Și cum adică 13, Alo, servicii, ați murit??? 13 avioane sa intre în țară cu noi in stare de urgență???Noi sa nu ieșim, da ????

Raspunde
Mihai pe 7 Cai 10/04/2020 - 09:07

10 + daca mai conteaza aprecierea

Raspunde

Comenteaza