Guvernul României a aprobat planul de urgență pentru securitatea aprovizionării cu gaze

by Christian Suciu

Purtătorul de Cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a declarat că Guvernul aprobat Planul de Urgență pentru securitatea aprovizionării cu gaze, în cadrul unei conferințe de Presă la palatul Victoria. Potrivit acestuia Planul prevede scenarii de răspuns pentru trei nivele de criză în sectorul energetic.

” Unul de avertizare timpurie – dacă există informații concrete, sigure și de încredere că ar putea avea loc un eveniment care ar afecta semnificativ situația de alimentare cu gaz și ar putea declanșa un nivel de alertă sau de urgență. Următorul nivel este cel de alertă, în caz că există o perturbare în alimentarea cu gaz sau o cerere excepțional de mare de gaze, care ar putea afecta semnificativ situația aprovizionării cu gaze, dar piața este încă capabilă să facă față acestei perturbări sau cererii respective fără a fi nevoie de măsuri care nu se bazează pe funcționarea pieței. Și al treilea nivel, nivelul de urgență care apare în cazul unei cereri excepțional de mare sau al unei întreruperi semnificative a aprovizionării cu gaze sau al altor daune în ce privește furnizarea gazelor și toate măsurile relevante ale pieței au fost deja implementate; dar aprovizionarea cu gaze este insuficientă pentru a satisface cererea care a rămas neacoperită, așa că avem nevoie de noi măsuri care să nu se bazeze pe piață, mai ales pentru a garanta furnizarea de gaze către clienții protejați.” a transmis purtătorul de Cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Acesta a transmis că în cazul unei eventuale, alerte, avertizări timpurii sau situașii de urgență responabilitatea gestionării crizei va reveni Ministerului Energiei de a răspunde prin măsurile prevăzute în planul elaborat.

” Dimensiunea regională a acestui plan se înscrie în coordonatele de cooperare regională pe care țările grupurilor de risc din care face parte România, respectiv Transbalcani și Ucraina, astfel încât caietul de sarcini să fie respectat măsurile naționale privind securitatea gazelor. furnizare sunt compatibile cu cele adoptate la nivelul grupului (…) Acest plan îndeplinește cerințele în conformitate cu prevederile Regulamentului Uniunii Europene 2017/1938, dar, desigur, este armonizat și cu legislația națională. în vigoare.” a mai adăugat Dan Cărbunaru.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza