GALERIE FOTO: Liteni, cetatea neștiută a lui Gelu

by admin

Dacă sunteți pasionați de istorie, dar și de drumeții, la numai câțiva kilometri de Cluj-Napoca există un loc pe care nu trebuie să îl ratați. Cetatea Liteni sau cetatea Lita sau Cetatea lui Gelu, cum îi spun oamenii din partea locului, este una dintre cele mai pitorești construcții de acest fel din Transilvania, un monument cu o istorie aparte.

Cetatea a fost atestată documentar pentru prima oară în 1324, sub denumirea latină de Castrum Leta. Despre ea nu se știu prea multe până în anul 1405, când Sigismund de Luxemburg, împăratul Ungariei, a dăruit cetatea orașului Cluj, pentru ca mai apoi să împartă moșiile domeniului în trei părți. După moartea lui Sigismund, cetatea a intrat în proprietatea unui anume Losonczi Dezsö, iar mai târziu, spre mijlocul secolului al XV-lea, în proprietatea lui Herepei Márk.

Cetatea Liteni este legată și de numele lui Iancu de Hunedoara, tatăl regelui maghiar Matias Corvin. Voievod al Transilvaniei și, ulterior, guvernator și regent al Ungariei, Iancu de Hunedoara a dăruit cetatea verișoarei unui nobil maghiar. Când familia acesteia s-a stins, domeniul a trecut succesiv în mâinile mai multor proprietari.

Cetatea a fost grav distrusă pe 12 februarie 1562, în timpul unui asediu, când au explodat magaziile de pulbere aflate în subteran. Șapte ani mai târziu, ruinele castelului, dar și pădurile din vecinătate, au fost dăruite nobilului Geczy Janos. Acesta a reabilitate cetatea și a făcut-o din nou locuibilă, descendenții lui locuind aici încă aproape o sută de ani. În a doua jumătate a secolului XVII-lea însă cetatea a fost abandonată, din motive care nu se cunosc încă cu exactitate.

Astăzi, ruinele cetății încă sunt vizibile în vârful unei stânci, deasupra văii râului Iara, la numai 30 de kilometri de Cluj-Napoca. Dacă doriți să le vizitați, urmați ruta Cluj-Napoca- Florești- Vlaha- Săvădisla- Liteni- Moara de Pădure. Acolo lăsați mașina pe marginea drumului și urcați prin pădure, aproape 2 kilometri, până la cetate. Deși traseul este accesibil tuturor, vă recomandăm să vă echipați corespunzător pentru o drumeție la munte.

Odată ajunși pe platoul cetății, priveliștea impresionantă vă va lăsa fără cuvinte și cu siguranță veți dori să reveniți. Nu vă spunem mai multe, vă lăsăm pe dumneavoastră să descoperiți acest colț de istorie.

Te-ar putea interesa si

3 comentarii

Bula 15/06/2020 - 19:28

Cetatea din Liteni a supravietuit mai bine “civilizatiei” decat Cetatea Fetelor din Floresti (unde pietrele cetatii au fost furate si folosite in constructiile caselor din sat, respectiv cetatea a devenit doar “botezatorul” cartierului de blocuri care o inconjoara.

Raspunde
Vincze Botond 16/06/2020 - 15:02

Ce Gelu ???? Ce localnici numesc cetatea lui Gelu ??? Castelul e din secolul al xiv.

Raspunde
mihaela 22/06/2020 - 19:57

Vincze Botond Nici unul din noi nu a fost acolo când s-a construit, dar prin logica bunului simț, pentru ca o localitate să fie pomenită în vreo ”foaie”e musai să și existe, iar la 1324 (adică la început de sec.XIV!!!) cetatea avea statut de CASTRU! Altfel spus, avea rol defensiv (adică de apărare), ceea ce înseamnă că EXISTA DEJA, cu toate clădirile pe care le presupune un castru (clădirea comandantului, barăcile soldaților, magazii pentru alimente și arme, grajduri, porți, ziduri, turnuri, șanțuri de apărare și ce or mai fi considerat ei necesar). Iar dacă încă nu s-a găsit ”foaia” magică în care să scrie cine (sigur nu a fost Tuhutum!), când și mai ales în cât timp a fost ridicată, poate fi tot atât de bine și sec IX, nu de alta, dar de la Schliemann încoace s-a dovedit că legendele au la bază fapte reale.

Raspunde

Comenteaza