Galerie foto | Clujul, prin lentila unui IT-ist: “Locul meu preferat pentru fotografii este Piața Unirii”

by admin

Fotografia reprezintă pentru unii principala sursă de venit, însă nu este și cazul acestui tânăr clujean. Turi Zoltan nu este fotograf de meserie, ci consultant soluții software la o companie de IT din Cluj-Napoca. Cu toate acestea, majoritatea timpului liber și-l petrece în oraș și face fotografii. Dacă observă un apus frumos, nu stă pe gânduri și iese imediat din casă. Se dirijează pur și simplu după propriul instinct sau de multe ori surprinde cadre atunci când se plimbă, când are nevoie de o deconectare totală de la job.

“Când ies în oraș sau merg undeva la munte mă relaxează total să fotografiez. Încerc să surprind lucrurile sau peisajele din unghiuri diferite. Întotdeauna îmi doresc ca o fotografie să spună ceva. Nu doar  <<Uite, încă o poză nouă>>. Cu siguranță că mă regăsesc în fotografiile pe care le realizez, de aceea îmi doresc să îi inspir pe alții, să le rămână o emoție aparte. Feedback-ul oamenilor este ca o confirmare pentru mine. Publicului îi place ceea ce fac și cred că și asta îmi dă inspirație, puterea de a continua”, ne povestește Turi Zoltan.

“Nu am vrut să mă limitez să fac un anumit tip de fotografii. Unii fotografi spun că este în regulă să faci numai portret, numai peisaje sau doar poze de călătorie. Eu fotografiez tot ceea ce îmi place. Începând din oraș, surprind centrul, oamenii, dar și clădirile. În ultima perioadă am ieșit din oraș, am vizitat localitățile din apropiere, cred că locul meu preferat unde fotografiez este în centrul Clujului, în Piața Unirii. Acolo se întâmpla mereu ceva înainte de pandemie. Ba un concert, ba un festival sau vreun târg anume. Chiar dacă locul era același, se schimbau mereu detaliile…”, explică fotograful.

Primele fotografii le-a făcut în copilărie, dar apoi a lăsat pasiunea pentru lucruri mai practice, ca facultatea sau jobul. “Povestea a început atunci când eram prin clasa a V-a. Atunci mi-am cumpărat pentru prima dată o cameră foto compactă. Apoi a fost o pauză destul de lungă în care n-am mai fotografiat, însă întotdeauna mi-a plăcut această activitate. Eu am făcut doar câteva cursuri online. Experiența a venit făcând pur și simplu fotografii și asta le recomand și celor care vor să se apuce de fotografiat. Să iasă pe stradă, să experimenteze. Cred că așa se învață cel mai bine. Teorie cam toți poate că știu, dar practică nu. Este necesară munca pe teren, sute, mii de cadre făcute. Chiar și cu telefonul mobil. Unii m-au întrebat ce cameră de fotografiat să-și cumpere, însă dacă momentan fac doar câteva poze, le-am sugerat să nu-și achiziționeze decât în situația în care sunt siguri că vor să facă asta. Cu telefoanele acestea mai noi se pot face cadre foarte bune și, dacă le place într-adevăr, pot să-și achiziționeze după aceea camere performante”, încheie Turi Zoltan.

Culoarea sa preferată este vermilionul, un portocaliu-roșu aprins. De aici vine și nickname-ul său @vermllllon după care îl puteți găsi pe rețele de socializare.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

B 22/02/2021 - 11:42

in primul rand individul este IT-ist :)))) ne-ati spart la buci cu asta “ziaristilor”

Raspunde

Comenteaza