Fundația „Doinea Cornea” face un apel pentru repatrierea clujeanului închis în China

by admin

Fundația „Doinea Cornea” a făcut un apel către autoritățile române pentru a relua eforturile de repatriere a profesorului clujean Marius Balo. Acesta este închis într-un penitenciar din China, după ce a fost condamnat la 8 ani închisoare pentru o infracțiune de fraudă contractuală. 

Apelul este semnat de Leontin Horațiu Iuhas (fiul disidentei Doina Cornea), Julie Combes, Marius Oprea, Eugen Iordăchescu, Emil Constantinescu, Liana Goța, Dinu Zamfirescu, Gabriel Andreescu, Vasile Gogea, Gavril Dejeu, Stelian Manea, Cornel Jurju, Gabriel Cojocaru, Teodor Lazăr, Adrian Gog, Mariana Berinde. Intervenția lor vine după ce, în luna mai, autorităţile chineze au amânat transferul din cauza restricțiilor anti-COVID.

„În noiembrie 1989 Doina Cornea intra în greva foamei în semn de solidaritate cu muncitorii braşoveni care protestaseră împotriva regimului comunist cu doi ani în urmă şi, după ce fuseseră bătuţi crunt, au fost deportaţi în diverse colţuri ale ţării ca urmare a unui proces sumar. Cerea ca, în cazul acelor muncitori, să se respecte drepturile omului, drepturi convenite prin Carta Drepturilor Omului, semnată şi de România. Şi statul român de atunci nu făcea nimic. La 31 de ani diferenţă, în luna noiembrie a anului 2020, un profesor român, Marius Balo, închis de şapte ani în puşcăriile chineze, intră în greva foamei pentru a-i fi respectate drepturile. Şi statul român de acum nu face nimic”, se arată în comunicatul Fundației „Doina Cornea”.

Semnatarii apelului explică și motivele pentru care Marius Balo trebuie adus de urgență în țară. „Acum şapte ani profesorul Marius Balo, înşelat fiind de nişte cetăţeni chinezi cu care înfiinţase o societate comercială, a fost condamnat la opt ani de puşcărie şi încarcerat într-o închisoare de maximă siguranţă din China. Nu are mare importanţă speţa în sine. Poate a fost vinovat, poate nu. Sau, a fost vinovat de prea multă credulitate. Când te asociezi cu cineva trebuie să verifici cu cine o faci. Marius Balo îşi ispăşeşte pedeapsa. Important e faptul că Marius Balo, conform tratatelor internaţionale, avea dreptul să-şi execute pedeapsa acasă, în România.

Important e faptul că Ministerul Justiţiei nu a făcut nimic pentru a-l readuce în ţară. Important e faptul că, nici după ce Societatea Civilă de Avocați Iordăchescu & Asociaţii a obţinut, pe baza curtoaziei internaţională, acceptul statului chinez ca Marius Balo să fie transferat într-o închisoare din România, Ministerul Justiţiei nu a făcut nimic pentru a pune această decizie în practică. Important e faptul că Ministerul Justiţiei şi Ministerul de Interne nu au găsit de cuviinţă să trimită doi poliţişti în China pentru a-l aduce pe Marius Balo acasă”, se mai arată în apelul acestora.

Semnatarii scrisorii fac un apel către autoritățile române să încerce tot ce le stă în putință pentru a-l aduce pe Mariu Balo acasă. „Fundaţia Doina Cornea, în spiritul respectării drepturilor omului, face apel la Ministerul Justiţiei, Ministerul de interne şi toate instituţiile statului român competente în acest domeniu să facă tot ce le stă în putinţă pentru a-l aduce pe Marius Balo acasă. De asemenea solicităm tuturor organizaţiilor şi persoanelor fizice care mai cred în respectarea drepturilor omului să se alăture demersului nostru și să semneze petiția pe website-ul fundației: www.fundatia-doinacornea.ro”, se precizează în comunicatul fundației.

Clujeanul Marius Balo a fost 2016, Marius Balo a fost condamnat și, ulterior, încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranță Shanghai, pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală. Procurorii au susținut că clujeanul a primit 80 de dolari de la cetățeni chinezi, fără să știe că suma provine din comiterea unei infracțiuni. Prin aceeași sentință, a fost condamnat la plata unei amenzi de peste 61.000 de lei. În septembrie 2016, el a adresat prin intermediul Consulatului României o cerere de transfer pentru executarea restului de pedeapsă în România.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Tz D 25/11/2020 - 13:35

Da? Atunci mergeți voi după el in China și stați acolo minim 14 zile, pe banii voștri. E bine așa? Cum chinezii nu-l pot trimite prin posta, trebuie ca oficialitățile sa-și asume. In alta ordine de idei, asta chiar ar trebui sa le fie învățătura de minte celor cărora le curg balele după China și un presupus miracol chinezesc. Iată in ce constă acest miracol. De ce căutați democrație intr-o țara in care cuvântul nici nu figurează in Dicționar?

Raspunde

Comenteaza