FOTO: Restaurare de excepție la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Vezi cum arată haina unui copil decedat acum patru secole după 2 ani de muncă

by admin

Haina unui copil, decedat în urmă cu aproape 4 secole, a fost restaurată timp de doi ani de specialiștii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. Haina a fost descoperită în cripta Bisericii Reformate din Huedin, împreună cu alte obiecte vestimentare.

„Erau niște haine de copil nobil din secolul 17, botoșei de mătase, bonetă, perniță, dar și un dolman din brocart. Poate vă întrebați, după ce se întâmplă o astfel de descoperire, ce se întâmplă cu piesele astea. Ei bine, ele ajung în laboratoarele de restaurare ale MNIT, unde specialiștii noștri își pun măiestria la bătaie pentru ca noi să vă putem arăta istoria în forma ei senzațională”, au scris reprezentanții Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei pe rețelele de socializare.

Țesătura piesei vestimentare a fost puternic afectată de depozitele masive de pământ, dar și de produșii proveniți în urma procesului de descompunere a materiilor organice.

„Așa că, după doi ani, dolmanul de copil găsit atunci în criptă arată după cum vedeți în fotografia 2. Și, pentru asta, colega noastră, Mihaela Chetrari, tocmai a luat Premiul de Excelență la SALONUL NAȚIONAL DE RESTAURARE CRAIOVA 2021, ediția a XVI-a. Suntem mândri de descoperire, de rezultate și de ce putem să vă arătăm.

Să vă spunem mai multe despre piesă: dolmanul este o piesă vestimentară tridimensională, realizat dintr-o țesătură brocart din mătase de culoare verde cu motive vegetale dispuse în registre verticale late de 4,5 cm. Părțile componente ale dolmanului au fost asamblate cu cusături manuale realizate din fire din mătase cu punct înaintea acului.

Piesa se afla într-o stare relativ bună pentru o textilă arheologică. Fiind scos din criptă, dolmănașul era acoperit cu o cantitate semnificativă de pământ și vegetație provenită din ritualul de înmormântare cât și de mucegai și resturi humice. Condițiile de mediu și procesele chimice apărute în timpul descompunerii materiilor organice existente în interiorul criptei, scoaterea piesei din mediul de înhumare și mutarea în spațiul de carantinare au determinat modificări ale fibrei ce au dus la schimbarea culorilor în brun, îmbătrânirea și pierderea parțială a materialului de bază și a firelor de asamblare, deshidratarea și fragilizarea fibrei”, au explicat reprezentanții MNIT.

Pentru stabilirea diagnosticului s-au efectuat analize de laborator, dar și analize macroscopice ale țesăturii, prin care s-a determinat tipul de țesătură și firele din structura acesteia. În urma analizelor, s-a constatat că țesătura este un brocart din mătase. Țesătura a fost puternic afectată de depozitele masive de pământ și de produșii proveniți în urma procesului de descompunere a materiilor organice, era rigidă și deshidratată, prezenta pe suprafața ei depozite de mucegai.

„După curățare, pe suprafața țesăturii s-au putut observa zone lacunare de dimensiuni reduse, rărirea materialului, schimbarea culorii în brun, pete închise la culoare, deshidratarea și fragilizarea fibrelor textile. Felicitări colegilor care au adus la suprafață istoria pentru ca noi să vă putem spune istoria… pe față”, au mai spus reprezentanții muzeului clujean.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza