FOTO | Prezența fizică a elevilor în noul an școlar depinde de RATA de INCIDENȚĂ. Două localități din Cluj sunt aproape de pragul 6 la mia de locuitori

by admin

Ceremoniile de deschidere a noului an școlar s-au desfășurat astăzi, 13 septembrie, timp de maximum o oră jumătate. Este pentru al doilea an consecutiv în care elevii încep școala cu respectarea măsurilor riguroase ale pandemiei. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat vineri că 12 localităţi din țară au depăşit rata de infectare de 6 la mie, iar prin urmare 2.400 de elevi nu au început astăzi şcoala cu prezenţă fizică.

Potrivit ministrului, ceremoniile nu s-au ținut în formă fizică, în următoarele zone: şase localităţi din Satu Mare, două din Arad, două din Sălaj, una în Teleorman și una din Dolj: “Din păcate, nu vor avea şansa participării cu prezenţă fizică începând de luni, cu ceremoniile de deschidere a anului şcolar (…) Unele sunt foarte puţin peste 6 la mie, ne exprimăm speranţa că vor reveni foarte curând sub 6 la mie”, preciza Sorin Cîmpeanu, vineri, 10 septembrie.

Momentan, în nicio localitate din județul Cluj rata de infectare nu a depășit pragul 6 la mia de locuitori.

Dacă rata de infectare va depăși incidența de 6 la mie se vor aplica următoarele măsuri: “Preșcolarii – creșe și grădinițe – să meargă în continuare la școală cu prezență fizică, cei din clasele 0-6 să intre în online, pentru că sunt copii sub vârsta de 12 ani, care nu se pot vaccina, iar peste vârsta de 12 ani, pentru cei care se pot vaccina, se discută posibilitatea de acces în şcoală, cu prezenţă fizică, dar nu mai departe de intrarea localității în carantină, moment în care orice activitate neesenţială se opreşte”, preciza ministrul Sorin Cîmpeanu acum două săptămâni.

Rata de incidență înregistrată astăzi, 13 septembrie, în municipiul Cluj-Napoca este 1,94. Localitățile din județ care se apropie cu pași repezi spre rata de incidență de 6 la mie sunt următoarele: Cătina – 5.98 și Ploscos – 4,82. Acestea sunt urmate de: Feleacu – 3,6 și Jichisu de Jos – 3,45.

Prezent la ceremonia de deschidere a Liceului Teoretic “Avram Iancu”, primarul Emil Boc a transmis un mesaj tuturor școlarilor: “Vă doresc un an școlar plin de realizări, de cunoștințe și de experiențe noi și nu uitați: investiția în educație este cea mai bună investiție pentru viitorul nostru!”.

Anul aceasta, CTP vine în sprijinul publicului călător prin suplimentarea mijloacelor de transport în comun cu aproximativ 30%, începând cu data de 13.09.2021, ca urmare a începerii anului școlar și a reluării activității în majoritatea unităților economice din municipiul Cluj-Napoca.

În colaborare cu Primăria municipiului Cluj-Napoca, se va relua de luni, 13 septembrie, transportul elevilor din clasele 0 – IV la școli, cu autobuze dedicate pe 12 trasee, din cartierele Mănăștur, Zorilor – Făget, Gheorgheni, Mărăști, Grigorescu, Buna Ziua, zona Iris și Lombului.

Autobuzele vor avea ca destinație liceele din centrul municipiului Cluj-Napoca, aceste trasee fiind cunoscute deja de elevi și de aparținătorii acestora. Liceele deservite sunt: Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu, Liceul Teoretic Avram Iancu, Seminarul Teologic Ortodox, Colegiul Național George Coșbuc, Seminarul Bathory Istvan, Liceul Teoretic Bathory Istvan, Colegiul Național Emil Racoviță, Liceul Teologic Reformat, Liceul Teoretic Apaczai Csere Janos, Liceul Teoretic Gheorghe Șincai.

Toți elevii au la dispoziție mijloace de transport special destinate având inscripția „TRANSPORT ELEVI” cu plecări după ora 7:10 din cartiere spre centrul municipiului și reîntoarcerea în jurul orei 14:00, pe următoarele linii:

Autobuze:
Linia 9 – Bucium 7:20 – P-ta Gării 14:02;
Linia 24 – Bucium 7:15 – Unirii 14:05;
Linia 30 – Grigorescu 7:20 și A. Vlaicu 7:18 – A. Vlaicu și Grigorescu 14:02;
Linia 31 – Calea Baciului 7:15;
Linia 35 – Zorilor 7:21;
Linia 39 – Valea Chintăului 6:55;
Linia 42 – Câmpului 7:15;
Linia 43B – Grigorescu 7:20.

Troleibuze:
Linia 3 – P-ta Gării 7:27;
Linia 5 – Aeroport 7:09;
Linia 6 – Bucium și A. Vlaicu 7:20 – A. Vlaicu 14:05;
Linia 25 – Bucium 7:12 – Unirii 14:12.

Tramvaie:
Linia 102 – Bucium și B-dul Muncii 7:16 – B-dul Muncii 14:05;
Linia 101 – Bucium 7:21 – P-ta Gării 14:05;

Accesul se va face doar pe ușa din față și va fi permis doar elevilor, fără însoțitori. În mijloacele de transport în comun este obligatoriu să utilizați orice formă de protecție a feței.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Sorin 14/09/2021 - 08:34

Bataie de joc fata de copii si fata de parinti.
La Untold pot merge 250000 de persoane care nu poarta masca, la scoala nu pot sta copiii cu masca.

Raspunde

Comenteaza