FOTO | Amintiri din vechiul Cluj: Cinema ,,REPUBLICA”

by Oana Spiru

Cinema Republica, situat în Piaţa Mihai Viteazul nr. 11 și inaugurat în anul 1963 cu proiecția filmului „Pânze purpurii” (Алые паруса / Alîe parusa / 1961), a fost primul cinematograf cu ecran panoramic din oraș.

Blocul de locuințe la parterul căruia funcționează cinematograful, a fost ridicat în anii 1960-1963 după un proiect (autorii proiectului: Mărioara Salvanu, Ioana Popa, Eugen Pănescu, Alexandru Nemeș) care a obţinut o menţiune a Uniunii Arhitecţilor. Planul clădirii este unul trapezoidal, iar parterul este marcat și protejat de o copertină amplă, uşor curbată. După lucrările de renovare și modernizare, cinematograful a fost redenumit în 26.01.2011, după numele celui mai cunoscut şi iubit actor clujean. Fiind cea mai mare sală de cinematograf, în afară de proiectarea filmelor, aici au loc și diferite evenimente, festivaluri, spectacole, datorită scenei amplasate în fața ecranului.

După înființarea cinematografului Republica, a fost dezafectat Cinema ,,Progresul” (1970) din curtea Palatului Banffy precum și proiecțiile unor filme documentare ce aveau loc seara, pe un ecran instalat pe acoperișul clădirii în care se află cofetăria ,,Carpați” din Piața Libertății.

Sursa: Facebook/Mariana Itu

Te-ar putea interesa si

Comenteaza