Fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog, semnalează pericolele ”exodului medicilor”! Ce poate face România pentru a reduce fluxul plecărilor

by Christian Suciu

Fostul ministru al Sănătății Florian Bodog, a atras atenția asupra intensificării fenomenului de migrație a tinerilor medici formați în România către alte țări europene mai dezvoltate. Senatorul PSD consideră că statul român ar trebui să vină cu soluție pentru stoparea acestui fenomen care duce pierderea timpului, a efortului și a resurselor investite de statul român în medicii care aleg să profeseze definitiv într-un alt stat european.

”Cred că ar trebui regândită salarizarea rezidenților. Noi în momentul de față pregătim mâna de lucru pentru statele din Uniunea Europeană. Plătim pentru pregătirea acestor medici care nu întorc nimic statului. O propunere ar fi ca salariul medicului rezident să fie compus dintr-o bursă care reprezintă finanțarea statului în pregătirea tânărului specialist. În cazul în care acesta alege să profeseze într-un alt stat, aceea sumă ar trebui restituită statului fie de către statul în care se angajează medicul, fie de respectivul medic care optează pentru a pleca din țara în care a fost pregătit. Este o formă de condiționare prezentă și la alte state europene” a declarat fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog, pentru Prima News.

Un punct de vedere similar în ce privește nevoia unei soluții pentru a opri plecarea tinerilor medici către alte state din Uniunea Europeană este și cel al chirurgului Horațiu Coman, potrivit căruia România ar putea urma exemplul altor state europene în această situație:

”Diferențele sunt mari (față de Germania). Problema pleacă de la felul cum este finanțat sistemul medical de acolo, de la modul în care e rambursat actul medical pe care îl efectuezi în spitalul respectiv. Acolo spitalele sunt în competiție pentru a genera un act medical de calitate și pentru a atrage cât mai mulți pacienți. Medicii își pun problema că nu trebuie să fie eficienți doar din punct de vedere medical, dar și din punct de vedere economic, altfel dau faliment. Bineînțeles că finanțarea de acolo este superioară superioară sistemului nostru de sănătate însă este și această chestiune de management. Nu poți compara felul în care se manageriază spitalele din Germania cu felul în care se manageriază aici în România” a transmis chirurgul vascular Horațiu Coman în cadrul emisiunii Prima News.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza