Fostul Diplomat al României, Pavel Suian, consideră că România ar avea de câștigat din relațiile diplomatice cu China. Suian: ”China va deveni cea mai mare superputere mondială.”

by Christian Suciu

Fostul diplomat al României și autor al volumului” Republica Populară Chineză: Superputerea Viitorului”, Pavel Suian, a declarat în cadrul emisiunii Prima News cu Ciprian Aron că România ar trebui să acorde mai multă atenție Republicii Populare Chineze în relațiile economice întrucât aceasta reprezintă unul dintre principalii actori pe plan economic la nivel mondial. Specialistul în relațiile diplomatice ale României cu țările asiatice crede în intenția Chinei de a pune capăt războiului pentru a-și atinge propriile interese.

”Nu știm să prețuim unul dintre puținii noștri prieteni adevărați care este China. În anii 70′ noi am avut un rol important în începerea relațiilor economice dintre SUA și Republica Chineză. Americanii își doreau să dezvolte cât mai repede relații economice cu China înainte de prăbușirea URSS, însă în perioada recentă au început să se teamă de cât de mult s-a dezvoltat Republica Chineză.

Aceste două superputeri sunt în prezent principalii competitori economici la nivel mondial iar falia dintre ele și restul lumii va crește în următorii 10 ani. Dacă ar fi să poziționăm cele două superputeri pe un munte, China este cea care urcă spre vârful muntelui în timp ce SUA a început deja să coboare din vârful acestuia.” a transmis fostul diplomat al României, Pavel Suian, în cadrul emisiunii Prima News.

Acesta consideră că principalul motor al economiei mondiale se află în zona Asiei iar România ar trebui să urmeze modelul statelor asiatice și să înceapă relații diplomatice cu acestea.

”Motorul dezvoltării economice se află în Zona Pacificului iar până acum noi nu am avut nici măcar relații diplomatice formale cu aceste țări. Din acest motiv mă bucur pentru vizitele diplomatice întreprinse de Președintele Iohannis în Japonia și în Republica Singapore.” a adăugat fostul diplomat al României în intervenția sa pentru emisiunea Prima News.

În privința relației economice pe care Republica Chineză și-a consolidat-o față de Federația Rusă în urma conflictului militar din Ucraina, diplomatul este de părere că China ar prefera o încetare a confictului militar în favoarea propriilor interese economice.

”China dorește să-și impună supremația folosind arme economice nu militare. Nu este prima oară când China se pronunță împotriva folosirii armelor atomice, aceasta fiind o constantă în principiile politicii lor externe. China nu are interesul de a începe sau participa la un război deoarece ei au nevoie de pace pentru a-și atinge obiectivele de lungă durată, ca dovadă, bugetul miliar al Chinei nu a crescut semnificativ în acest an.” a mai transmis fostul diplomat român.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza