FitSchool, proiectul inovator care încurajează elevii să facă mai multă mișcare în școli, lansat la Cluj-Napoca

by Bianca Baraboi

Este cunoscut faptul că activitatea fizică influențează semnificativ dezvoltarea copiilor, sprijinind întărirea sistemului imunitar și a celui osteoarticular. Mai mult decât atât, își face efectele resimțite și când vine vorba de creșterea lor, jucând un rol cheie în prevenirea a numeroase afecțiuni.

Și totuși, în ciuda acestor beneficii considerabile, sportul încă nu este suficient de prezent în rutina tinerilor din societatea modernă. Conform „Raportului național de sănătate al tinerilor și copiilor din România”, publicat în anul 2020, obezitatea de cauză neendocrină la nivel de țară rămâne pe locul 2 în topul afecțiunilor cronice, iar dinamica prevalenței acesteia se înscrie cu valori crescătoare, de la preșcolari până
la elevii de clasa a XII‐a. Mai mult, conform Programului „înCerc” de prevenție a diabetului zaharat de tip 2 la copii, implementat în țara noastră de Asociația Medicover în perioada 2017-2023, 1 din 3 copii cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani a fost descoperit cu obezitate și suprapondere (35,8% dintre participanții din Cluj-
Napoca și 33,6% dintre cei din Ploiești, orașele de implementare ale programului).

Pentru a produce o schimbare în ceea ce privește stilul de viață și a promova activitatea fizică în rândul copiilor, Asociația Medicover a dezvoltat un nou proiect interactiv în acest sens.


FitSchool.ro, platforma care îmbină sportul și tehnologia

Având ca sursă de motivație rezultatele Programului „înCerc”, dar și ale atelierelor „Nutriție pentru SuperEroi”, implementate în decursul anilor 2017-2023, Asociația Medicover a lansat platforma FitSchool, prin care urmărește introducerea obiceiurilor bune de mișcare în școală, de la vârstele cele mai fragede. Grație acestei inițiative, școlarii din ciclul primar, precum și preșcolarii sau elevii din ciclul gimnazial, se
bucură în mod gratuit de antrenamente fizice eficiente, gândite de specialiști și accesibile cu ajutorul tehnologiilor actuale: platformă interactivă disponibilă online (www.fitschool.ro), vizitată de pe table interactive sau laptopuri și proiectată în sala de clasă pentru elevi.


„Ne continuăm cu la fel de multă implicare misiunea împotriva excesului ponderal, sedentarismului și neplăcerilor asociate lor. Acum însă, la o scală mai mare, printr-un demers ce ne dorim să ajungă la nivel național, în toate unitățile de învățământ din România. Credem că FitSchool este o alternativă foarte utilă și care aduce multe beneficii copiilor, ea putând fi utilizată în timpul orelor de curs, cât și a celor de sport,
fiind concentrată pe nevoile specifice ale celor mici. Toate antrenamentele noastre îi ajută să reducă timpul petrecut în șezut, să-și oxigeneze creierul, să se concentreze și, implicit, să rețină noile informații foarte ușor. În plus, nu există limitări de spațiu pentru aceste activități. Ele pot fi desfășurate la fel de bine atât în sălile de clasă, ca o pauză binemeritată pentru creier, cât și în cele de sport, fapt ce reprezintă un mare avantaj”, punctează domnul George Istrate, directorul general al Asociației Medicover.


Format dinamic și atractiv


Conceptul FitSchool aduce o multitudine de exerciții video atractive, inspirate din diferite stiluri de sport, precum dansuri, gimnastică sau arte marțiale. Durata lor este una optimă, corelată cu studiile care au demonstrat că atenția poate fi menținut pentru 25 de minute în cazul copiilor din ciclul primar. În acest interval, profesorul poate să lucreze cu fiecare elev și să ofere sfaturi personalizate.


„Ne bucurăm să putem fi din nou alături de echipa Asociației Medicover în implementarea unui proiect centrat pe importanța unui stil de viață echilibrat, în rândul copiilor. Având experiența inițiativelor anterioare, cu rezultate concrete, certificate de specialiști, încă din 2018, precum cea a Programului «înCerc» de prevenție a diabetului zaharat de tip 2 sau a atelierelor de nutriție «Nutriție pentru SuperEroi», considerăm că acest nou proiect, «FitSchool», este o metodă de actualitate, atractivă, prin care putem cultiva elevilor preocupări temeinice pentru practicarea activităților sportive. Varietatea și flexibilitatea exercițiilor transformă această platformă într-un instrument util, nu doar în timpul orelor de curs, ci și în
cadrul activităților extrașcolare, când profesorii decid să le ofere școlarilor scurte sesiuni de energizare în sala de clasă“, a declarat doamna Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.


Profesorii, promotori al sănătății
Un alt detaliu relevant referitor la FitSchool este faptul că reprezintă un ajutor substanțial pentru învățători în adoptarea rolului de promotori ai sănătății. Cu alte cuvinte, platforma vine în ajutorul dascălilor cu o serie de sfaturi referitoare la o bună desfășurare a pauzelor de mișcare FitSchool, aportul acestora fiind și recompensat prin obținerea unei adeverințe de implicare susținută în acest proiect, totul pentru potențarea unui stil de viață sănătos în rândul elevilor.


„Mișcarea este medicamentul nostru natural. Fiecare pas, fiecare exercițiu ne duc către o viață mai lungă, mai bună și mai plină de vitalitate. Este de dorit însă ca sportul să fie integrat în rutină chiar din copilărie, când efortul este văzut drept un joc ce oferă atât amuzament, cât și plăcere sau satisfacție.
În contextul dat, FitSchool acționează asemenea unui adjuvant, contribuind la prevenirea sau tratarea unor probleme des întâlnite în ziua de astăzi din cauza sedentarismului. Pilonii proiectului – sănătatea, știința și inovația – ajută cadrele didactice să identifice nevoile specifice ale celor mici și să le vorbească pe limba lor,
într-o manieră creativă, interesantă și ancorată în realitatea digitalizată a momentului”, punctează domnul Leon Gomboș, decan al Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.


„Printre preocupările constante ale autorităților locale din municipiul Cluj-Napoca se numără asigurarea unei dezvoltări armonioase copiilor. Desigur, idealul amintit implică, printre altele, educarea în privința obiceiurilor sănătoase și promovarea unui stil de viață activ, iar asta de la vârste cât mai fragede, deci propunerile Asociației Medicover de programe implementate în orașul nostru au venit mănușă.
Ne bucurăm să fim alături echipei de implementare printr-un nou program început în Cluj-Napoca, respectiv FitSchool. Pe lângă valorificarea resurselor tehnologice și a cunoștințelor specialiștilor în activitate fizică, formatul original FitSchool și diversitatea materialelor ce pot fi utilizate de profesori îi ajută pe elevi să privească sportul ca pe o joacă, generând sentimente pozitive față de mișcare. Susținem școlile să aibă deschidere către acest proiect gratuit și de efect, profitând de toate beneficiile pe care le poate oferi”, subliniază doamna Emese Oláh, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza