Firmele vor trece la facturare digitală! Noua procedură va fi obligatorie pentru tranzacții

by Christian Suciu

În acest an va fi implementat sistemul e facturare electronică ”RO e-factura” la inițiativa Ministrului Finanțelor și ANAF. Firmele vor putea acum să trimită facturile fără să ai fie necesare hârtiile iar până în 2023 acesta va deveni mijlocul exclusiv pentru facturare.

Sistemul a fost implementat în scopul prevenției evaziunii fiscale întrucât permite verificarea și monitorizarea în timp real a facturilor emise însă și pentru a elimina inconveniențele deplasării fizice la ghișeurile ANAF.

În prezent sistemul e operațional pentru firmele care comercializeaza produse de risc precum: legume, fructe, apa (minerala, naturala, gazeificata) alcool, haine, încălțăminte, nisip, pietriș si clîădiri noi.

  • Din 1 aprilie – 30 iunie 2022 aceste firme pot (daca doresc) sa emită facturile in sistemul e-Facturare, indiferent daca beneficiarii sunt înregistrați sau nu in sistem;
  • • Din 1 iulie 2022, aceste firme sunt obligate sa transmită facturile in sistemul e-Facturare, indiferent daca beneficiarii sunt înregistrați sau nu in sistem.

Potrivit ordinului ANAF 12/2022 se preconizează că începând din luna ianuarie a anului viitor sistemul să fie obligatoriu pentru toate tipurile de firme.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza