Fermierii din România ies la protest pentru a-și exprima frustrarea față de felul în care sunt reprezentați la nivel european! Dorel Secară (FCBR): ”Trăim cea mai grea perioadă din ultimii 36 de ani”

by Christian Suciu

Fermierul Emil Turdean a anunțat în cadrul unei intervenții pentru emisiunea Prima News cu Ciprian Aron, un protest de amploare al fermierilor clujeni ce va avea loc Joi, pe 6 aprilie, în municipiul Turda cu scopul de a evidenția nemulțumirile fermierilor față de felul în care interesele lor sunt reprezentate și onorate la nivel european.

”Protestul va avea loc Joi la Turda, vom picheta de la sensul giratoriu de la Kaufland, până sub podul de la Mihai Viteazu. Nu vrem să blocăm Clujul cu 50-60 de tractoare în fața prefecturii pentru că am crea un haos și un disconfort pentru cetățeni. Vrem doar să im vizibili, nu vrem să fim agresivi și să ne exprimăm clar și civilizat

În 2018 aveam atâtea ferme încât puteam termina Cadastrarea Generală ca pe baza acesteia să primim subvențiile pentru fermierii din România, însă nici în ziua de azi nu e gata cadastrarea și a cui e vina? A Uniunii Europene sau a autorităților noastre care sunt în haos perpetuu.

Vrem să scoatem în evidență lucrurile ce nu s-au negociat corect cu Uniunea Europeană, precum urmările Pactului Verde European.” a transmis antreprenorul român în cadrul intervenției pentru Prima News.

În mod concomitent cu această acțiune de protest a fermierilor clujeni vor avea loc acțiuni similare și la Satu-Mare, la Suceava și în alte 30 de județe conform reprezentantului Federației Naționale a Crescătorilor de Bovine, Dorel Secară, ce a transmis că inclusiv crescătorii de bovine vor protesta la sediul Federației de la Târgu Mureș în data respectivă alături de fermierii de cultură mare.

”Vom participa cu peste 100 de tractoare la protestul Federației Naționale a Crescătorilor de Bovine iar în celelalte județe ne alăturăm colegilor de la cultura mare, în Cluj la Turda, dar și la Suceava, Satu-Mare și în alte 30 de județe. Mulți din cei cei ce se ocupă de cultura mare au și ferme zootehnice iar crescătorii de vaci cu lapte trăiesc cea mai grea perioadă din ultimii 36 de ani.

Producem laptele cu 3,5 lei și îl vindem cu 2 lei sau chiar cu 1,6 sau 1,8 lei, este un dezastru. Nu știm cât timp vom mai rezista. Reprezentanții noști vor discuta Joi cu Premierul Nicolae Ciucă la Palatul Victoria pentru a-l informa despre situație.

Nu este corect ca laptele să plece de la noi cu 2 lei, de la fabrică cu 4,5 iar din supermarket cu 9 sau 10 lei. Aceasta se numește speculă iar statul nu face nimic. Nu întreprinde controale, nu creează mecanisme de piață pentru a stopa aceste abuzuri apărute pe fondul instabilității economice.” a transmis Dorel Secară

Acesta a atras atenția și asupra problemelor apărute la culoarele de tranziție pentru cerealele ucrainene.

”S-au creat culoare de tranziție pentru cerealele ucrainene dar ele nu se respectă. Nimeni de la DSV nu e trimis la punctele vamale ca să controleze aceste produse deși majoritatea produselor animale venite dinspre Ucraina sunt hrănite cu organisme modificate genetic ori dacă în România cultivi soia modificat genetic poți face închisoare. Primim prin vamă lapte pasteurizat de 1 an și nimeni nu controlează.” a mai afirmat fermierul Dorel Secară.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Fermierii din România ies la protest pentru a-și exprima frustrarea față de felul în care sunt reprezentați la nivel european! Dorel Secară (FCBR): ”Trăim cea mai grea perioadă din ultimii 36 de ani” – Revista Presei 05/04/2023 - 13:23

[…] post Fermierii din România ies la protest pentru a-și exprima frustrarea față de felul în care sunt … appeared first on Stiri de Cluj – Servus […]

Raspunde

Comenteaza