Avertisment de la MAI! Ce riști dacă îți faci selfie cu buletinul de vot

by Cristina Mihaila

Între 600 și 1.000 de lei se încadrează amenda pentru cei care țin neapărat să aibă o amintire din cabina de vot. Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot în timpul exercitării dreptului de vot se sancţionează conform legii, a subliniat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

De asemenea, este interzisă folosirea însemnelor sau a sloganurilor electorale în ziua desfășurării votului, cei care continuă propaganda sau sfătuiesc alegătorii să voteze într-un anumit fel riscând amenzi între 1.400 și 2.000 de lei. Și comercializarea de băuturi alcoolice în preajma secțiilor de votare este interzisă. „Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.200 şi 3.000 de lei. Aceeaşi amendă este prevăzută şi pentru comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare”, a transmis Dajbog.

De asemenea, împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Aceeaşi pedeapsă este valabilă şi pentru oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza