Fabrică de vaccinuri în România? Vezi la cât s-ar ridica o asemenea investiție

by admin

România ar trebui să convingă producătorii de medicamente să construiască o fabrică de vaccinuri în România, care să devină un hub regional de producție. În acest fel țara noastră ar putea face mai ușor față crizei de vaccinuri anti-COVID, crede Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj și director executiv al Patronatului Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER). O astfel de investiție ar aduce profituri României, care ar deveni exportator de medicamente, dar care ar putea produce și alte vaccinuri, în afară celor anti-COVID.

„Primul lucru pe care l-aș face acum, dacă aș fi prim-ministru: aș zbura în Statele Unite, la Novavax și la Moderna, și le-aș spune haideți, faceți-vă un hub de producție în România. Vă dau totul pe gratis, teren, vă pregătesc personal calificat, vă scutesc de taxe și impozite X ani, haideți, veniți și investiți într-un hub regional de producție de vaccinuri. Pentru că va fi pentru Bulgaria, va fi pentru Turcia, pentru Orientul Mijlociu, va fi pentru toate aceste țări.

„Știți că aceste fabrici de care vorbim, Moderna, Novavax – poate mai puțin  – și Curevac sunt unicornuri care acum 20 de ani nu existau? Au investit masiv în cercetare și dezvoltare, au văzut oportunitatea tehnologiei în vaccin și s-au dezvoltat și au ajuns la nivelul de internaționalizare la care sunt astăzi”, a declarat Dragoș Damian în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Cât privește costul investiției într-o fabrică de vaccinuri, acesta nu ar depăși 300 de milioane de euro, iar fabrica ar putea fi terminată în numai câțiva ani. „La un calcul sumar, o investiție la o fabrică de vaccinuri care ar fabrica 10.000-15.000 de vaccinuri pe lună, deci suficient nu numai pentru România, ci și pentru exporturi pe zona est-europeană, ar costa undeva între 25 și 30 de milioane de euro. Probabil construcția, ridicarea unei astfel de fabrici de vaccinuri ar însemna undeva la 2-3 ani. Cât înseamnă și la o fabrică convențională de medicamente, atât o să dureze și pentru noi să ne facem o fabrică nouă. Tehnologia este diferită. Sigur, trebuie găsită și o companie care să-ți ofere licența, pentru că nu e vorba doar de fabrica de vaccinuri în sine, de linia de producție, e vorba și de drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinului”, a explicat directorul Terapia Cluj.

România ar trebui însă să se miște repede și să profite de această oportunitate, pentru că alte state ar putea să i-o ia înainte. „Ungurii sunt extrem de deschiși, ungurii au obținut în ultimii zece ani două investiții foarte mari în fabrici de vaccinuri în Ungaria. România este singura țară din zonă, să fim bine înțeleși, care nu are o fabrică de vaccinuri funcțională; deci, dacă noi reușim să atragem tehnologie, licențele, atunci suntem un pas înaintea altora și putem să exportăm din această fabrică de vaccinuri. Mai mult, putem să fabricăm în această fabrică de vaccinuri, pentru că nu ne va opri nimeni, și vaccinurile convenționale: antirujeolic, antimeningococic, antigripal și așa mai departe”, a mai declarat Dragoș Damian.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

ion 01/03/2021 - 11:15

Nu au nici un interes sa se faca vaccin in Romania ca nu se mai ia spaga comisioane etc.

Raspunde

Comenteaza