Expoziție foto-documentară realizată în cadrul proiectului „Zilele redutelor culturale din Transilvania și Banat”

by Oana Spiru

Proiectul „Zilele redutelor culturale din Transilvania și Banat” este un demers cultural care își propune promovarea reciprocă a unor valori culturale comune din Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov.

Acesta presupune cercetarea și documentarea istoricului și specificului edificiilor culturale cunoscute sub numele de redute culturale, valorificarea în forma unei expoziții foto-documentare a istoricului și specificului acestor redute culturale cu rol important în găzduirea, respectiv crearea de evenimente culturale cu impact la publicul local, conceperea și prezentarea publică a unui program cultural, artistic și educațional specific celor trei instituții culturale din Transilvania și Banat.

Fiecare din cele trei instituții are un rol bine definit în cadrul proiectului. Astfel Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca va concepe și organiza o expoziție foto-documentară despre istoria celor trei instituții și va organiza în toate cele trei locații câte un atelier educațional cu specific etnografic. Teatrul German de Stat din Timișoara va pune în scenă o piesă de teatru și va organiza un atelier educațional pentru copii despre cum se pregătește o piesă de teatru. Centrul Cultural Reduta din Brașov va prezenta un spectacol de balet și va organiza un atelier educațional de balet, menit să familiarizeze copiii cu cele mai simple mișcări de dans.

Expoziția foto-documentară realizată de specialiștii Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca în cadrul proiectului finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) își propune să evidențieze, cu ajutorul fotografiilor de arhivă, care a fost rolul acestor instituții de cultură de-a lungul timpului, cum s-a modificat arhitectura lor datorită diverselor politici urbanistice locale, ce evenimente mai importante au avut loc în clădirile de tip Reduta, ce personalități ale vremii au trecut pragul acestor ,,Redute” . Vor fi punctate, concret, datele cele mai semnificative din istoria fiecărui edificiu cultural prin apelul la sursele bibliografice puse la dispoziție de fiecare instituție.

Expoziția va cuprinde 20 de panouri cu dimensiunea de 1m/1m, printate color. Pe fiecare panou vor fi expuse 4 fotografii ale fiecărei clădiri, însoțite de texte explicative și de trimiteri la sursele de informare.

Întrucât există o redută culturală și la Sighet, de care echipa de proiect a aflat mai târziu, vor fi incluse pe 2-3 panouri informații și fotografii cu istoricul și importanța acestei clădiri.

Proiectul și-a propus itinerarea acestei expoziții în toate locațiile culturale implicate.

Te-ar putea interesa si

2 comentarii

Expoziție foto-documentară realizată în cadrul proiectului „Zilele redutelor culturale din Transilvania și Banat” – Revista Presei 02/05/2023 - 13:43

[…] post Expoziție foto-documentară realizată în cadrul proiectului „Zilele redutelor culturale din Tra… appeared first on Stiri de Cluj – Servus […]

Raspunde

Comenteaza