Exponate din cadrul Bienalei de Arhitectură Veneția 2023, pot fi văzute la mall în Cluj

by Bianca Baraboi

Expoziția „Turul Național al Pavilionului României din cadrul Bienalei de Arhitectură Veneția, ediția 18, 2023” a ajuns și la Cluj. Până în 15 mai ești invitat să parcurgi o călătorie printre marile inovații ale arhitecturii românești. Accesul este gratuit iar exponatele se găsesc la parter în Iulius Mall.

Pavilionul României este un generator de idei din care toți privitorii sunt invitați să facă parte. Acesta aduce împreună creația, inovația și invenția, creând un dialog despre viitor. În cadrul expoziției se pot vedea:

  • prima mașină aerodinamică din lume cu roțile în caroserie, construită de Aurel Persu în anii 1920. Automobilul a fost printre primele mașini aerodinamice, acesta având formă de picătură de apă.
  • mașina construită manual de Justin Capră, în anii `80, prin reciclarea unor automobile mai vechi și părți de avion. Mașina este electrică, un predecesor al modelelor actuale.
  • un model de camion electric, fabricat în 1910, care a aparținut inginerului român Dimitrie Leonida.

Acestea fac parte din Muzeul Național Tehnic „Prof.Ing. Dimitrie Leonida”.

Veți putea vedea de asemenea demersuri arhitecturale realizate în ultimii 20 de ani, precum: locuința de lut la Capul, Doloșman Take A(l)titude, Școala de la Bunești și multe altele.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza